Toyota zvoláva pre airbagy od Takaty do servisov ďalších 1,6 milióna áut

NETKY.SK • 26 November 2015, 10:15 • 2 min
Toyota zvoláva pre airbagy od Takaty do servisov ďalších 1,6 milióna áut

TOKIO - Japonská automobilka Toyota pre možné problémy s airbagmi firmy Takata zvoláva do servisov ďalších 1,6 milióna áut. Od roku 2013 zvolala automobilka do servisov v dôsledku problematických airbagov takmer 15 miliónov vozidiel. Informoval o tom server BBC. Toyota oznámila, že zvolávanie sa týka 22 modelov predaných v Japonsku, ktoré boli vyrobené od januára 2004 do decembra 2005, ale aj áut v Taliansku, Británii a Španielsku. Príčinou sú airbagy od firmy Takata, ktoré sa môžu nafúknuť tak prudko, že dôjde k prasknutiu nafukovačov a v dôsledku toho vymršteniu kúskov kovu do priestoru.

slovakia

left justify in out

Samotná Toyota problém nezaznamenala, no konkurenčná automobilka Nissan nedávno oznámila, že v dôsledku prasknutia airbagu od Takaty sa zranil cestujúci v aute jej značky. Je to ďalšie zranenie k už skôr oznámenej zhruba stovke. Navyše, osem ľudí v dôsledku nečakaného prasknutia airbagu zomrelo. Toyota sa preto rozhodla pre preventívnu akciu.

 

Práve pre problémy s airbagmi a náklady spojené so zvolávaním veľkého počtu áut do servisov sa Takata za 1. polrok súčasného obchodného roka dostala do straty. Firma uviedla, že za 1. polrok 2015/2016, ktorý sa skončil v septembri, zaznamenala stratu 5,6 miliardy jenov (43,1 milióna eur), pričom pôvodne očakávala zisk na úrovni 7,5 miliardy jenov. Odhad v oblasti celoročného zisku následne skresala z 20 miliárd na 5 miliárd jenov.

(1 EUR = 129,94 JPY)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona