Toyota zvoláva globálne ďalšie autá pre chybné airbagy

NETKY.SK • 27 November 2014, 15:40 • 2 min
Toyota zvoláva globálne ďalšie autá pre chybné airbagy

TOKIO - Japonská automobilka Toyota Motor Corp. plánuje zvolať globálne 57.000 vozidiel pre potenciálne smrteľnú chybu airbagov od výrobcu Takata Corp. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Zvolávacia akcia sa týka modelov Vitz, Yaris a RAV4, vyrobených od decembra 2002 do marca 2004. Približne 40.000 áut sa nachádza v Japonsku, 6000 v Európe a zvyšok na ostatných trhoch mimo Severnej Ameriky. Toyota uviedla, že nemá správy o nehodách alebo úmrtiach súvisiacich s chybnými airbagmi.
     

Toyota tak nasleduje rovnaký krok Hondy spred dvoch týždňov, ktorá po odhalení piateho úmrtia súvisiaceho s airbagmi zvolala svoje vozidlá. Od roku 2008, keď sa prevalili problémy s airbagmi, bolo na celom svete zvolaných celkovo viac než 16 miliónov vozidiel. Problém spočíva v tom, že vyvíjač tlaku v airbagu môže explodovať a vystreliť kovové a plastové črepiny do kabíny a zraniť posádku.
     

Nezávisle od kroku Toyoty vyhlásila zvolávaciu akciu aj jej dcéra Daihatsu Motor. Krok sa týka 27.571 vozidiel Mira v Japonsku, vyrobených od decembra 2002 do mája 2003. Zvolávacia akcia má rovnakú príčinu: airbagy Takata.
     

Počet zvolaných vozidiel sa takmer s istotou výrazne zvýši po tom, čo americké regulačné úrady tento týždeň nariadili spoločnosti Takata rozšíriť zvolávaciu akciu na celonárodnú úroveň. Doteraz sa totiž opravy týkali len regiónov s vysokou vlhkosťou, ktorá môže poškodiť vyvíjače. Takata doteraz úsiliu o rozšírenie akcie odolával a argumentoval hroziacim nedostatkom náhradných dielov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona