Toyota zatvorila fabriku v Austrálii, Holden tak urobí o dva týždne, tisíce ľudí tak prídu o prácu

NETKY.SK • 3 Október 2017, 11:43 • 2 min
Toyota zatvorila fabriku v Austrálii, Holden tak urobí o dva týždne, tisíce ľudí tak prídu o prácu

MELBOURNE - Japonská automobilka Toyota po viac než 50 rokoch ukončila výrobu v Austrálii. Továreň v Altona North, na predmestí Melbourne, dnes vyrobila posledné vozidlo. Minister priemyslu štátu Victoria Wade Noonan hovoril o "mimoriadne smutnom dni".

slovakia

left justify in out

Toyota začala v Austrálii vyrábať v roku 1963 a pri ukončení výroby zamestnávala zhruba 2700 ľudí. Odbory predpokladajú, že napriek preškoľovaniu si mnohí z pracovníkov nenájdu novú prácu, doteraz si zamestnanie našla len tretina. Austrálska vláda chce zmierniť dôsledky zatvorenia fabriky sumou v prepočte 66 miliónov eur. Až 70 percent vozidiel smerovalo na export, najmä na Blízky východ. Najvyššiu úroveň dosiahla výroba v roku 2007, keď fabriku opustilo 149.000 áut.

 

Toyota ani zďaleka nie je jediná, kto odchádza z Austrálie. Jej americký konkurent Ford, ktorý tu vyrábal autá už od roku 1925, svoju poslednú fabriku zatvoril minulý rok. Ford oznámil svoje rozhodnutie už v roku 2013 a krátko na to nasledovala aj austrálska automobilka Holden, ktorá zatvorí svoju továreň 20. októbra a bez práce zostane 3000 ľudí. Vzhľadom na stratu dvoch veľkých firiem sa lokálna výroba komponentov stala neudržateľnou a Toyota napokon musela neochotne taktiež pristúpiť k zatvoreniu továrne.

 

Znamená to úplný koniec výroby vozidiel na tomto kontinente. Analytici predpovedajú stratu tisícov pracovných miest v pridružených odvetviach. Univerzita Adelaide vyčíslila najhorší scenár na 200.000 stratených miest, v dôsledku čoho Austrália ročne stratí na hrubom domácom produkte 29 miliárd AUD (19,29 miliardy eur). (1 EUR = 1,5036 AUD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies