Toyota začne testovať vlastný vodíkový nákladiak, má mať dojazd až 600 kilometrov

NETKY.SK • 16 Október 2020, 09:47 • 2 min
Toyota začne testovať vlastný vodíkový nákladiak, má mať dojazd až 600 kilometrov

Pod značkou Hino Motors začnú v Japonsku jazdiť vodíkové nákladné vozidlá, a to ako zásobovanie pre Toyotu i ako štandardné nákladiaky v logistických firmách. Testovanie má začať na jar roku 2022.

slovakia

left justify in out

Elektromobily s energiou uloženou v batériách nie sú kvôli dojazdu a dobe nabíjania vhodné na použitie v ťažkých nákladných vozidlách. Rad automobiliek, ktoré sa zaoberajú týmto odvetvím cestnej dopravy, teda vzhliada k vodíku. Hyundai prišiel so zaujímavým konceptom.

 

Aktuálne ohlásené testovanie však bude prebiehať v Japonsku a v oveľa väčšom meradle. Na teste sa podieľajú firmy Asahi Group, Seino Transportation, NEXT Logistics a Yamato Transport a vodíkové nákladné autá budú používať jednoducho ako bežné dieselové nákladiaky.

 

 

Okrem toho bude vozidlá využívať tiež Toyota na prepravu dielov. S vodíkovými palivovými článkami budú jazdiť nákladiaky značky Hino, ktorá je jednou z dcérskych firiem Toyoty.

 

Cieľom je samozrejme zníženie emisií CO2 z dopravy. Podľa tlačovej správy automobilky sa ťažké nákladné autá a autobusy podieľajú 70 percentami na všetkých emisiách CO2 úžitkových áut v Japonsku.

 

Trojnápravové nákladné vozidlo Hino PROFIM, ktoré bude jazdiť na vodík, má mať dojazd približne 600 km na jedno naplnenie nádrže. Jeho celková hmotnosť je 25 ton, automobilka neuvádza, výkon a krútiaci moment elektromotora, ktorý bude poháňať kolesá.

 

Okrem toho pracuje aj na ťahači triedy 8, teda najvyššej triedy s celkovou hmotnosťou vozidla či súpravy nad 33-tisíc libier. Základ je tiež vo vozidle značky Hino - model z rady XL, ktorá bola tento rok modernizovaná. Prototyp má byť prezentovaný v roku 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies