Toyota vo svetovom motorsporte: Návrat do World Rally Championship

NETKY.SK • 6 Február 2015, 09:11 • 2 min
Toyota vo svetovom motorsporte: Návrat do World Rally Championship

BRATISLAVA - Spoločnosť TOYOTA Motorsport GmbH (ďalej len TMG) sa v sezóne 2017 opäť zapojí do pretekov Svetového šampionátu v rely FIA (WRC), kde nasadí svoje vozidlo kompletne vyvinuté a postavené v technickom centre TMG v Kolíne nad Rýnom.

slovakia

left justify in out

V priebehu budúcich dvoch rokov bude TMG pokračovať v skúšobnom programe s modelom Yaris WRC v rámci príprav na úspešný návrat do série, kde TMG v 90. rokoch získala štyri tituly majstra sveta a tri poháre konštruktérov.

 

Dnešnú správu oznámil prezident TOYOTA Motor Corporation Akio Toyoda na tlačovej konferencii v Tokiu, kde sa verejnosti po prvýkrát predstavil Yaris WRC kompletne v oficiálnych farbách tímu.

 

Yaris WRC už absolvoval predbežný testovací program na asfaltových aj štrkových úsekoch po celej Európe, a tak má tím už k dispozícii sľubný základ, na ktorom môže v budúcich mesiacoch stavať. 

 

 

Pod kapotou uvedeného vozidla nájdeme preplňovaný agregát 1,6 l s priamym vstrekovaním a výkonom vyše 300 k. Pri návrhu podvozkovej platformy Yarisu sa uplatnili vyspelé technológie simulácie, testovania a výroby. 

 

Po tomto oficiálnom potvrdení účasti v programe WRC sa vývoj ešte rozšíri, čo platí aj pre personálne obsadenie tímu špecialistov zaoberajúcich sa konštrukciou a prevádzkovaním tohto modelu. 

 

Vozidlo si už vyskúšalo niekoľko mladých jazdcov a za prvého člena programu pre mladých jazdcov tímu (ktorého cieľom je napomôcť vychovávať budúce hviezdy rely tímu TOYOTA) bol vybraný Eric Camilli (27) z Francúzska. 

 

Eric sa do programu vývoja zapojí spoločne s minuloročným víťazom pretekov Tour de Corse Stéphanom Sarrazinom, ktorý je tiež pilotom továrenského tímu pre Svetový šampionát vytrvalostných súťaží FIA (WEC), a ďalej so Sebastianom Lindholmom. 

 

Uvedený skúšobný program bude zahŕňať niekoľko súťaží WRC po celej Európe a na najrôznejších povrchoch. Získané skúsenosti pomôžu tímu TOYOTA pripraviť vozidlo na pretekársku sezónu 2017, kedy sa očakáva zavedenie aktualizovaných technických predpisov. 

 

Yaris WRC ide po stopách slávnych vozidiel TOYOTA s cieľom úspešne vrátiť značku do sveta WRC. V čase súťažnej premiéry tohto vozidla v roku 2017 uplynú takmer dve dekády od poslednej účasti automobilky v pretekoch Svetového šampionátu v rely (v roku 1999).

 

Sezóna 1999 bola zároveň bodkou za viac než 25 rokmi nepretržitej účasti TMG v rely športe. Samotná TMG uzrela svetlo sveta pod názvom Andersson Motorsport GmbH (niesla meno zakladateľa Oveho Anderssona) a súťaží WRC sa zúčastňovala ako TOYOTA Team Europe.

 

V uvedenom období dosiahla TMG 43 víťazstiev s ikonickými verziami modelov ako Celica Twincam Turbo alebo GT-Four, resp. modelom Corolla WRC, za ktorých volantmi sa vystriedali legendárni piloti ako Carlos Sainz, Juha Kankkunen a Didier Auriol.

 

TMG sa do sveta rely vrátila už vlani pri premiére zákazkového rely špeciálu GT86 CS-R3 navrhnutého v súlade s pravidlami FIA pre kategóriu R3. 

 

Jošiaki Kinošita, prezident TMG: „Je pre nás veľkou cťou, že sme boli požiadaní navrátiť meno TOYOTA späť do súťaží Svetového šampionátu v rely a zároveň pokračovať v našej účasti na Svetovom šampionáte vytrvalostných súťaží. Súbežná účasť vo dvoch programoch motošportu je samozrejme veľmi náročná, ale my veríme, že máme dosť skúseností a odhodlania uspieť. Na našej ceste späť do WRC toho musíme ešte veľa vykonať, avšak podpora spoločnosti Toyota Motor Corporation a nášho prezidenta Akia Toyodu je pre nás veľkým povzbudením. Už sa tešíme na ďalšie kroky nášho rozsiahleho plánu vývoja a programu pre mladých jazdcov tímu. Táto doba je veľmi vzrušujúca a na túto náročnú etapu pred nami hľadíme s veľkým očakávaním.“

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies