Toyota testuje vozidlá, ktoré medzi sebou komunikujú

NETKY.SK • 12 November 2012, 10:50 • 2 min
Toyota testuje vozidlá, ktoré medzi sebou komunikujú

Toyota testuje vozidlá, ktoré medzi sebou komunikujú - Auto - moto Toyota Motor testuje autá so zdokonaleným inteligentným dopravným systémom (ITS). Umožňuje, aby vozidlá medzi sebou komunikovali, ale informácie prijímajú aj od prícestných informačných za

slovakia

left justify in out

img

Toyota Motor testuje autá so zdokonaleným inteligentným dopravným systémom (ITS). Umožňuje, aby vozidlá medzi sebou komunikovali, ale informácie prijímajú aj od prícestných informačných zariadení a riadia sa nimi. Vďaka systému sa predchádza kolíznym situáciám medzi autami, prehliadnutiu červeného svetla na križovatke, nespozorovaniu vozidla v mŕtvom uhle pri zaraďovaní sa do hlavného prúdu z vedľajšieho alebo nespozorovaniu chodcov na priechode. Vozidlá sú schopné vymieňať si informácie medzi sebou.

Autá so systémom sa skúšajú v testovacom areáli, ktorý sa rozkladá na ploche 3,5 ha neďaleko sopky Fudži. Dnes si tento systém v prefektúre Šizoku vyskúšali aj japonskí novinári. Predstavitelia koncernu ich informovali, že sa na japonských cestách začne testovať od roku 2014. Bude sa overovať aj v Spojených štátoch, ale zatiaľ sa na tieto skúšky ešte nestanovil termín.

Predstavitelia Toyoty predpokladajú, že bezpečnostný systém by mal prispieť k zníženiu nehodovosti, lebo takmer polovica nehôd sa stane na križovatkách.

Koncern Nissan Motor, rival Toyoty, nedávno predstavil vozidlá vybavené systémom, vďaka ktorému dokážu zastaviť v prípade nebezpečenstva samy od seba, samy zaparkovať alebo zareagovať na chodca, ktorý im náhle vstúpi do dráhy.

Toyota predpokladá, že nový bezpečnostný systém v budúcnosti pomôže vodičom, aby brzdili rýchlejšie a účinnejšie a zabránilo sa tak nárazu do vozidla, ktoré náhle prudko spomalí alebo zastane pred nimi. Vývojári Toyoty tvrdia, že vodiči často v kolíznych situáciách neskočia na brzdu včas a silno, lebo spanikária. V Japonsku dosahujú nárazy do vozidla zozadu až 34-% podiel na celkovom počte dopravných nehôd. Čelných zrážok je o 7 % menej.

Autá, ktoré dokážu zastaviť samy od seba, prípadne sa rozbehnúť, alebo vyhnúť sa kolízii, už nie sú podľa odborníkov v oblasti vývoja inteligentných dopravných systémov hudbou ďalekej budúcnosti.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona