Toyota si za rok 2022 udržala post najväčšej automobilky sveta

NETKY.SK • 30 Január 2023, 09:00 • 2 min
Toyota si za rok 2022 udržala post najväčšej automobilky sveta

TOKIO - Japonská automobilka Toyota oznámila za minulý rok predaj viac než 10 miliónov vozidiel. Aj keď objem predaja oproti predchádzajúcemu roku mierne klesol, spoločnosť si udržala pozíciu najväčšej automobilky sveta, už tretí rok po sebe. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu teletrader.

slovakia

left justify in out

Automobilka v pondelok uviedla, že za rok 2022 predala takmer 10,5 milióna vozidiel, čo v porovnaní s rokom 2021 predstavuje pokles o 0,1 %. Výsledky firmy, ktoré jej umožnili potvrdiť pozíciu lídra, pozitívne ovplyvnili zahraničné trhy. Na nich predaj áut celej skupiny, vrátane divízie nákladných vozidiel Hino Motors a malých áut značky Daihatsu, dosiahol rekordných 8,6 milióna vozidiel. Predaj v zahraničí tak pomohol kompenzovať pokles predaja na domácom trhu o 9,6 % na 1,9 milióna.

 

img

 

Druhá najväčšia automobilka sveta, nemecký Volkswagen, začiatkom januára oznámila za minulý rok predaj 8,3 milióna vozidiel. To je najnižší objem predaja za viac než desaťročie. Nemeckú firmu negatívne ovplyvnila prísna pandemická politika Pekingu, ktorej súčasťou boli časté a dlhotrvajúce lockdowny, ako aj vojna na Ukrajine, ktorá narušila dodávateľské reťazce.

 

img

 

Aj keď i Toyota má určité problémy s dodávkami komponentov, najmä čipov, firma uviedla, že dopyt v Ázii, zvýšenie produkčnej kapacity a optimalizácia na ázijskom a severoamerickom trhu jej pomohli zvýšiť celosvetovú produkciu v roku 2022 o 5,3 %. Čo sa týka produkčných vyhliadok na obchodný rok 2022/2023, ktorý sa skončí v marci, Toyota v novembri pôvodnú prognózu revidovala smerom nadol. Pôvodne počítala s produkciou 9,7 milióna vozidiel, teraz očakáva, že za dané obdobie vyrobí 9,2 milióna áut. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona