Toyota je najväčšia ázijská firma podľa kapitalizácie, predbehla Samsung Electronics

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 10:12 • 2 min
Toyota je najväčšia ázijská firma podľa kapitalizácie, predbehla Samsung Electronics

TOKIO – Najväčšou ázijskou firmou podľa trhovej hodnoty sa stala japonská automobilka Toyota, ktorá na tomto poste vystriedala spoločnosť Samsung Electronics.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtok ráno trhová hodnota spoločnosti na tokijskej burze dosiahla 21,98 bilióna japonských jenov (JPY), kým akcie juhokórejského výrobcu tabletov a smartfónov Galaxy mali cenu 20,26 bil. JPY. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Toyota vlani viac než strojnásobila čistý zisk a hodnota jej akcií za posledný rok vzrástla na vyše dvojnásobok. Samsung bol najväčšou ázijskou firmou podľa trhovej hodnoty od roku 2011, kedy na čele rebríčka vystriedal práve Toyotu. Juhokórejský konglomerát v tom čase zaznamenal výrazné zisky v boji s hlavným konkurentom, americkou spoločnosťou Apple, uviedol denník Nikkei. 

Toyota minulý týždeň informovala, že v ukončenom finančnom roku dosiahla prevádzkový zisk 1,32 bil. JPY a do konca marca 2014 ho chce zvýšiť na 1,8 bilióna JPY. V účtovnom roku 2014 spoločnosť počíta so zvýšením predaja na 9,1 mil. áut z úrovne 8,87 mil. v uplynulom roku. Samsung Electronics vykázal za prvý kvartál už šiesty štvrťrok neprerušeného rastu. Celkový prevádzkový zisk spoločnosti za prvý kvartál 2013 medziročne narástol o 54 % na 8,8 bil. juhokórejských wonov (KRW). Podľa údajov z minulého mesiaca profit divízie mobilných telefónov medziročne stúpol o 56 % na rekordných 6,51 bil. KRW a v súčasnosti tvorí takmer tri štvrtiny celého zisku firmy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies