Toyota bude vyrábať vozidlo na palivové články!

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 18:45 • 2 min
Toyota bude vyrábať vozidlo na palivové články!

TOKIO – Najväčší výrobca automobilov na svete, japonská Toyota, dnes oznámil dátum a uvádzaciu cenu nového sedanu s revolučným pohonom. Na jar roku 2015 by sme mali spoznať produkčnú verziu automobilu poháňaného vodíkovými palivovými článkami s cenovkou blížiacou sa 70 000 dolárom.

slovakia

left justify in out

Toyota Motor Corporation dnes oznámila, že jeden zo svojich najočakávanejších typov s inovatívnym pohonom uvedie na trh v prvom kvartáli roku 2015. Ako prví si budú môcť Toyotu poháňanú vodíkovými palivovými článkami kúpiť Japonci za približne 7 miliónov Yenov (takmer 70 tisíc amerických dolárov).

 

Predpokladané uvedenie na americký a európsky trh je v lete 2015. Automobil má dočasný názov Toyota FCV (Fuell Cell Vehicle) a prvý prototyp bol predstavený verejnosti na autosalóne v Tokiu. Už teraz je však jasné, že úspech tohto modelu bude závisieť aj na úrovni infraštruktúry (dobíjacie stanice) a systéme dotácií pre ekologické vozidlá. Dá sa predpokladať, že kľúčovým bude pre FCV najmä americký trh a konkrétne Kalifornia, ktorá výrazne podporuje automobily s nulovými emisiami výfukových plynov (napr. elektromobily).

 

Konkurentmi pre Toyotu FCV bude palivovými článkami poháňaná Honda (spustenie predaja plánované v roku 2015) a Hyundai. Hlavnou výhodou novej technológie by mal byť väčší dojazd v porovnaní s batériou poháňanými elektromobilmi; naopak nevýhodou je spomínaná infraštruktúra dobíjacích staníc.

 

Pozrite si video s konceptom Toyota FCV.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies