Toxické skládky v blízkosti Houstonu sú zaplavené: Hrozí enviromentálna katastrofa

NETKY.SK • 3 September 2017, 09:54 • 2 min
Toxické skládky v blízkosti Houstonu sú zaplavené:  Hrozí enviromentálna katastrofa

HOUSTON - Povodňová voda zatopila najmenej päť vysoko kontaminovaných skládok toxického odpadu v blízkosti záplavami postihnutého mesta Houston, čo vyvoláva obavy z rozšírenia kontaminácie.

slovakia

left justify in out

Reportéri agentúry AP navštívili skládky, z ktorých niektoré sú ešte stále dostupné len člnom.

 

Územie dnešného houstonského metra bolo po dlhé roky centrom amerického petrochemického priemyslu. Nachádza sa tu viac ako tucet skládok, ktoré boli zaradené do amerického federálneho programu Superfund, určeného na financovanie čistenia skládok, kontaminovaných nebezpečnými látkami.

 

Federálny Úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) označil tieto skládky za najviac znečistené miesta v krajine. Hovorkyňa úradu však vyhlásila, že jeho odborníci nezačnú s hodnotením škôd na skládkach skôr ako záplavová voda ustúpi.

 

Medzi takýmito vysoko nebezpečnými skládkami, ktoré boli úplne zaplavené, je napríklad San Jacinto River Waste Pits, skládka papierne z roku 1960. Jej pôda je kontaminovaná dioxínmi - toxickými chemikáliami, spôsobujúcimi vrodené poruchy a rakovinu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies