Toxická voda vo Fukušime znepokojuje expertov

NETKY.SK • 17 Február 2015, 14:40 • 2 min
Toxická voda vo Fukušime znepokojuje expertov

TOKIO - Tím medzinárodných expertov vyjadril dnes znepokojenie zo zvýšeného množstva rádioaktívnej vody v poškodenej japonskej jadrovej elektrárni Fukušima.

slovakia

left justify in out

Počas procesu ochladzovania troch reaktorov Fukušimy sa denne vyprodukuje okolo 350 ton toxickej vody. Elektráreň, ležiaca na východnom pobreží Japonska, v roku 2011 utrpela značnú devastáciu v dôsledku zemetrasenia a následnej vlny cunami. 

 

"Situácia... ostáva veľmi komplexná, spolu s rastúcim množstvom kontaminovanej vody predstavuje krátkodobý problém," uviedol na záver deväťdňovej misie šéf tímu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Juan Carlos Lentijo.

 

"Potreba odstránenia vysoko rádioaktívneho vyhoreného paliva, vrátane poškodeného paliva a trosiek z reaktorov, ktoré boli roztavené, predstavujú obrovský dlhodobý problém," povedal Lentijo.

 

Tím odborníkov uviedol, že medzi ďalšie výzvy v súvislosti s Fukušimou patria aj dlhodobé nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi či neustupujúca podzemná voda, ktorá preniká do hlavných budov elektrárne.

 

Podľa vyjadrení Lentija "Japonsko spravilo významný pokrok" vo svojom úsilí o definitívne znefunkčnenie elektrárne, spravovanej spoločnosťou Tokyo Electric Power.

 

Očakáva sa, že tím expertov MAAE vydá záverečnú správu z prehliadky Fukušimy do konca marca. "Cesta pred nami je dlhá, zložitá a náročná," uviedol Lentijo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies