Tovar z internetu možno vrátiť do 7 dní, okrem výrobkov na mieru

NETKY.SK • 11 Október 2011, 18:51 • 2 min
Tovar z internetu možno vrátiť do 7 dní, okrem výrobkov na mieru

Tovar z internetu možno vrátiť do 7 dní, okrem výrobkov na mieru

slovakia

left justify in out

img

Spotrebiteľ nemôže vrátiť tovar kúpený na internete, pokiaľ ide o tovar vyrobený na objednávku. Odstúpiť od uzavretej zmluvy s predajcom tak nie je možné v prípade oblečenia či nábytku na mieru. Na dnešnom stretnutí s občanmi, ktoré v Bratislave zorganizovali Spotrebiteľská tribúna hlavného mesta SR a Združenie občianskej sebaobrany, na to upozornila Soňa Kubáni z Európskeho spotrebiteľského centra.
"Základná lehota na odstúpenie od zmluvy pri nákupe cez internet je 7 dní," podotkla Kubáni. V prípade, že výrobok nezodpovedá predstavám kupujúceho, ten má tak možnosť vrátiť ho a predávajúci je povinný ho prevziať. Zároveň vráti kupujúcemu náklady, ktoré vynaložil v súvislosti s objednaním tovaru, vrátane poštovného. 
Ako však Kubáni upozornila, táto možnosť sa nevzťahuje na audiovizuálne diela, ktorými sú napríklad CD a DVD nosiče. Po ich rozbalení by ich už totiž predajca nedokázal ďalej predať. 
Predajca musí na svojej internetovej stránke priamo informovať, do akej lehoty možno od zmluvy odstúpiť, pričom sa do úvahy berú zákony krajiny, z ktorej predajca pochádza. Pre slovenských obchodníkov je to 7 dní, čo je zároveň minimum stanovené v celej Európskej únii (EÚ). Niektoré jej členské krajiny však na svojich maloobchodných trhoch ponúkajú aj dlhšiu lehotu. Naopak, predávajúci zo žiadnej z krajín EÚ nemôže 7-dňovú lehotu v rámci svojich obchodných podmienok nijako skrátiť.
Podľa zástupkyne Európskeho spotrebiteľského centra je pri nákupe cez internet veľmi dôležité, aby spotrebiteľ vedel, od koho výrobok kupuje. V prípade, že sa vyskytne problém, malo by mu tak byť jasné, na koho sa má obrátiť. "Často sa stretávam s tým, že spotrebitelia ani nevedia, s kým uzavreli zmluvu a od koho si výrobok kúpili," upozornila Kubáni.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies