Tovar v Poľsku výrazne zdražel, na nákupy sa tam už chodiť neoplatí

NETKY.SK • 28 August 2017, 08:56 • 2 min
Tovar v Poľsku výrazne zdražel, na nákupy sa tam už chodiť neoplatí

BRATISLAVA – Éra lacného nakupovania u našich poľských susedov sa skončila. Ceny tovarov sa rýchlo priblížil cenám na Slovensku. Niekedy zaplatíte dokonca viac ako u nás.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je rapídne navýšenie cien tovarov. Miestny štatistický úrad avizoval, že ceny tovarov sa začali čoraz viac približovať tým našim. Najväčšie zdražovanie sa pritom dotklo hlavne bežných potravín a mliečnych výrobkov.

 

Rapídne navýšenie cien zaznamenali aj samotní predajcovia. “Bolo lacno a teraz nedávno sa zvýšili ceny. Neviem prečo, doteraz sme mali lacno,” hovorí majiteľka obchodu. “Neviem, prečo sú také vysoké ceny. Cena masla je na úrovni 6 zlotých, čo je veľmi veľmi drahé. Rovnako sa to týka mlieka a ďalších produktov,” uvádza majiteľ obchodov.

 

Iba počas minulého mesiaca sa ceny potravín zvýšili v priemere až o 12 percent, mäso vzrástlo takmer o 15 percent. Nárast cien sa netýka iba potravín, ale aj oblečenia či ostatných výrobkov. Farmár, ktorý sa celý život venuje chovu kráv, priznáva, že takéto zdražovanie ešte nezažil. “Vplývajú na to rôzne faktory, napríklad čo sa týka bravčového mäsa, tak minulý rok sme tu mali africký prasací mor a farmári museli zlikvidovať veľké množstvo svíň. Celkovo však ubudlo dobytka,” hovorí farmár Andrej. 
 
Mnohí predajcovia zdražovanie pripisujú sociálnym programom poľskej vlády, či prijímaniu kontroverzných zákonov, pre ktoré je Poľsko na európskom trhu vnímané ako rizikový partner.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies