Tour de France: Víťazom horskej prémie Costa, Sagan v úniku za zeleným dresom

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 14:18 • 2 min
Tour de France: Víťazom horskej prémie Costa, Sagan v úniku za zeleným dresom

ESCALDES-ENGORDANY - Portugalčan Rui Costa z tímu Lampre-Merida sa stal víťazom horskej prémie prvej kategórie na Port d´Envalira v rámci utorkovej 10. etapy cyklistickej Tour de France.

slovakia

left justify in out

Výnimočnosť tohto počinu spočíva v tom, že Envalira v nadmorskej výške 2408 m je vôbec najvyšším bodom na trase tohtoročnej Tour de France a prvý muž na jej vrchole získal špeciálnu prémiu Souvenir Henriho Desgrangea s odmenou 5000 eur.


Na strechu TdF Envaliru (dĺžka 22,6 km / priemerný sklon 5,5%) cyklisti stúpali prakticky od začiatku utorkovej etapy so štartom v obci Escaldes-Engordany, ktorá bude po 197 km finišovať v Reveli. S odstupom 32 sekúnd za majstrom sveta 2013 Costom sa na vrchole prémie na 24. km objavil ako druhý Holanďan Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) a tretí v rovnakom čase Talian Vincenzo Nibali (Astana).

 

Na čele vrchárskej súťaže zostal aj po tomto "bonbóniku" Francúz Thibaut Pinot. Krátko po dosiahnutí vrcholu prémie sa v nasledovnom zjazde vpredu sformovalo silné trio Rui Costa, Vincenzo Nibali a Peter Sagan, o čosi neskôr sa k nim pridal Austrálčan Michael Matthews (Orica-BikeExchange). Ich náskok na 41. km bol približne 25 sekúnd.

 

Po 60-kilometrovom zjazde nasleduje už prevažne rovina až do cieľa v Reveli. Po 122,5 km príde na rad rýchlostná prémia v Aigues-Vives. Ak Sagan dovtedy vydrží na čele etapy, má šancu opäť si prikloniť na svoju stranu prvenstvo v boji o zelený dres lídra bodovacej súťaže.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies