Tour de France: Víťazné sólo Van Avermaeta, vyzliekol Sagana zo žltého

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 17:13 • 2 min
Tour de France: Víťazné sólo Van Avermaeta, vyzliekol Sagana zo žltého

LE LIORAN - Slovenský cyklista Peter Sagan prišiel po stredajšej 5. etape Tour de France o žltý dres pre lídra celkového poradia. Jeho novým držiteľom sa stal Belgičan Greg Van Avermaet (BMC Racing) vďaka suverénnemu triumfu v 216 km dlhej prvej kopcovitej etape tohtoročného itineráru podujatia, ktorá viedla z Limoges do Le Lioran.

slovakia

left justify in out

Na druhom mieste finišoval jeho krajan Thomas De Gendt (Lotto Soudal), ktorý stratil 2:34 min, ale získal bodkovaný dres. Favoriti dorazili do cieľa s mankom vyše piatich minút.

Dvadsaťšesťročný Sagan obsadil 110. miesto so stratou 23:45 min na víťaza a po troch etapách prišiel o post lídra. Udržal si však zelený dres a je naďalej lídrom bodovacej súťaže, ktorú ovládol v štyroch predošlých edíciách slávnych pretekov. Úradujúci majster sveta a pretekár stajne Tinkoff má pred Britom Markom Cavendishom aktuálne štvorbodový náskok, ďalší elitný špurtér Nemec Marcel Kittel stráca na Sagana v klasifikácii bodovacej súťaže osem bodov.

 

V stredu sa na štart etapy postavilo všetkých 198 jazdcov. Tohtoročná Tour je prvou od roku 2005, keď neodstúpil po prvých štyroch etapách ani jeden pretekár. Pelotón sa presunul z Limoges do Le Lioran, jedného z najväčších rezortov na vysočine Centrálny masív a do boja sa dostali už aj vrchári. Pretekári museli zvládnuť šesť kategorizovaných vrchárskych prémií. Už po prvej z nich sa utrhlo deväť jazdcov, ktorí si začali budovať odstup. Vo vedúcej skupine figuroval aj Van Avarmaet, v priebežnom poradí strácajúci iba 18 sekúnd na "žltého" Sagana a pohybujúci sa už na pozícii lídra virtuálnej klasifikácie. Tridsaťjedenročný belgický klasikár bol v minulosti na TdF dvakrát v úniku, ktorého členom sa zakaždým podarilo prísť do cieľa s náskokom pred pelotónom. Van Avermaet si uvedomoval, že zopakovanie tohto scenáru by mu s istotou zaručovalo zisk žltého dresu.

 

Približne 120 km pred cieľom deväťčlenná skupina vpredu prestala spolupracovať a napokon sa z nej vytvorilo zoskupenie trojice v zložení Van Avermaet, Andrij Grivko a Thomas De Gendt. Pred zaostávajúcou šesticou si "únikári" vytvorili bezmála tridsaťsekundový náskok, pelotón už strácal takmer šesť minút, neskôr jeho manko narástlo na priepastných a rozhodujúcich 14:30 min. Po horskej prémii prišiel na rad súboj šprintérov, v ktorom Sagan zveľadil svoje konto o tri body (150) a udržal si konkurentov v boji o "maillot vert" Cavendisha (146) s Kittelom (142) za sebou.

 

Náskok vedúcej trojice na hlavný balík sa postupne zmenšoval. V čele pelotónu udávali tempo predovšetkým tímy Sky a Tinkoffu, dlho však nenachádzali podporu u kolegov z ďalších stajní. V závere etapy preverilo pretekárov 5,4-kilometrové stúpanie na Col de Peyrol s priemerným sklonom 8,1 percenta. Sagan na ňom stratil a odpadol z hlavnej skupiny, ktorá sa počas výstupu poriadne preriedila a definitívne vzdala "stíhačku" za lídrami. Van Avermaet s De Gendtom prišli o časť náskoku, takmer sedem minút však stále mali k dobru. Pred stúpaním na Col du Perthus sa skvele jazdiaci Van Avermaet odpútal od svojho krajana a heroický výkon vyšperkoval suverénnym triumfom, po ktorom má na čele klasifikácie náskok 5:11 min pred druhým Francúzom Julianom Alaphilippeom.

 

Pre rodáka z Lokerenu to bol druhý individuálny etapový vavrín na Tour. Vlani vyhral 13. etapu. "Je to fantastické. Ani vo sne by mi nenapadlo, že môžem naozaj vybojovať žltý dres. Takéto víťazstvo sa môže zrodiť skutočne len raz za život. Chcem si ho užiť. Cítil som sa dobre, aj na záverečnom kopci som si veril, že Thomasa (De Gendta) udržím za sebou. Chcel som získať žltý dres, a keď sa vytvorila veľká vedúca skupina, vytušil som šancu. Vyšlo to perfektne," tešil sa víťaz.

 

Vo štvrtok čaká na pelotón 190-kilometrový úsek z Arpajon-sur-Cére do Montaubanu s tromi hodnotenými kopcami. Nenápadná zvlnená etapa môže vyhovovať "utečencom", ale aj šprintérom, pre ktorých to bude na niekoľko dní posledná príležitosť popasovať sa o etapový triumf pred "vstupom" do Pyrenejí.

 

Výsledky 5. etapy (Limoges - Le Lioran, 216 km): 1. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing) 5:31:36 h, 2. Thomas De Gendt (Belg./Lotto Soudal) +2:34 min, 3. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff), 4. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) obaja +5:04, 5. Daniel Martin (Ír./Etixx-Quick Step), 6. Bartosz Huzarski (Poľ./Bora-Argon 18), 7. Julian Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick Step), 8. Adam Yates (V.Brit./Orica-BikeExchange), 9. Christopher Froome (V.Brit./Sky), 10. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing) všetci +5:07 ..., 110. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) +23:45 min

celkové poradie: 1. Van Avermaet 25:34:46 h, 2. Alaphilippe +5:11 min, 3. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +5:13, 4. Rodriguez +5:14, 5. Froome, 6. Warren Barguil (Fr./Team Giant-Alpecin), 7. Nairo Quintana (Kol./Movistar), 8. Fabio Aru (Tal./Astana), 9. Pierre Rolland (Fr./Cannondale), 10. Martin všetci +5:17 ..., 76. SAGAN +23:37

bodovacia súťaž: 1. SAGAN 150, 2. Cavendish (V.Brit./Team Dimension Data) 146, 3. Marcel Kittel (Nem./Etixx-Quick Step) 142



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies