Tour de France: Víťazné sólo Cummingsa

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 17:26 • 2 min
Tour de France: Víťazné sólo Cummingsa

LAC DE PAYOLLE - Siedma etapa Tour de France z L'Isle-Jourdain do Lac de Payolle (162,5 km) sa skončila triumfom Stephena Cummingsa.

slovakia

left justify in out

Skúsený 35-ročný Brit v službách tímu Dimension Data, predviedol skvelé víťazné sólo na záver etapy, ktorá pelotón zaviedla do Pyrenejí a cyklisti museli v jej závere prekonať obávaný priesmyk Col d´Aspin.

 

Triumfoval s náskokom 1:05 min pred Juhoafričanom Darylom Impeyom (Orica-BikeExchange) a Španielom Danielom Navarrom (Cofidis, Solutions Crédits). Skvelý výkon predviedol v žltom drese jazdiaci Belgičan Greg van Avermaet (BMC Racing), ktorý prišiel do cieľa piaty s odstupom vyše 3 minút a zvýšil svoj náskok na čele priebežnej celkovej klasifikácie. Slovák Peter Sagan chýbal medzi najlepšími v cieli.
Cummings dosiahol po roku druhé víťazstvo na najslávnejších etapových pretekoch a zároveň sa postaral o štvrtý triumf v tohtoročnej edícii po troch víťazných koncovkách Marka Cavendisha.


Siedma etapa mala od úvodných kilometrov svižné tempo, v jednom z prvých únikov sa ocitli aj Peter Sagan a Mark Cavendish. Jazdci v únikoch sa striedali. Po 50 km sa vykryštalizovala vpredu početná 29-členná skupina, v ktorej nechýbal líder priebežného celkového poradia Greg van Avermaet, ale aj ďalšie známe mená ako Vincenzo Nibali, Fabian Cancellara, Tony Martin, Daniel Navarro, Daryl Impey, Sylvain Chavanel či Jan Bakelants.

 

Necelých 100 km pred cieľom mali jazdci vpredu náskok 5 minút a 50 km pred koncom stále 4:25 min. Víťazom horskej prémie IV. kategórie na Côte de Capvern na 117. km (dĺžka 7,7 km, priemer 3,1%) sa stal Nibali (Astana), pre víťaza TdF spred dvoch rokov to bol vôbec prvý bod do súťaže o bodkované tričko. Rýchlostná prémia v Sarrancoline 25,5 km pred cieľom sa stala korisťou Brita Stephena Cummingsa (Dimension Data), ktorý potrhal vedúcu skupinu, v ktorej už nepokračovali Cancellara či Tony Martin. Cummings čoskoro získal polminútový náskok, pelotón bol o ďalších 5 minút späť.

 

Dvanásťkilometrové stúpanie na Col d'Aspin do výšky 1490 m s maximálnym sklonom 11% nakoplo Nibaliho, ale ešte viac Cummingsa. Britský cyklista bol prvý na vrchole Col d´Aspin 7 km pred cieľom s minútovým náskokom pred Nibalim, Impeyom a Navarrom a prakticky rozhodol o svojom triumfe v etape. V žltom jazdiaci Van Avermaet bol piaty o ďalšiu minútu späť a to signalizovalo, že zvýši svoj náskok na čele celkového poradia.


V sobotu čaká na cyklistov prvý diel pyrenejského pekla so štartom v Pau, výstupom na legendárny Tourmalet /2115 km/ s prémiou špeciálnej kategórie, ale aj ďalšie dve "jednotky" a jedna "dvojka" a cieľom po 184 km v Bagnéres de Luchon po zjazde s výšky 1569 m z Col de Peyresourde.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies