Tour de France: Velits sa chce vrátiť na trať, Sagan bude v zelenom

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 13:10 • 2 min
Tour de France: Velits sa chce vrátiť na trať, Sagan bude v zelenom

BRATISLAVA - Slovenský cyklista Peter Velits má na konte šesť účastí na najslávnejších pretekoch na svete Tour de France, ale v posledných dvoch sezónach sa na "Starej dáme" neobjavil. Tridsaťjedenročný Púchovčan musel vlani v apríli absolvovať operáciu artérie na ľavej nohe a predstavil sa až na júlovom podujatí Okolo Rakúska.

slovakia

left justify in out

Tento rok sa do nominácie nedostal pre slabšiu formu, nedávno absolvoval kontrolu operovanej nohy v Londýne. Trojnásobný majster sveta v tímovej časovke sa však Tour de France nehodlá vzdať a v budúcnosti by sa na francúzskych cestách znovu chcel objaviť. "Rád by som sa na toto podujatie vrátil. Sú to náročné a krásne preteky. Ale uvidím, aká bude moja forma, ako sa budem cítiť o rok, to je ďaleko. Ak by sa mi nepodarilo vybojovať si nomináciu, určite nebudem plakať do vankúša. Už som to zažil, viem, čo tieto preteky obnášajú. Nekladiem si takéto dlhodobé ciele, pozerám sa na najbližšie preteky a idem krok za krokom," povedal Peter Velits v rozhovore pre denník Pravda.


Jazdec tímu BMC Racing sa od utorka 12. júla predstaví na pretekoch kategórie WorldTour Okolo Poľska, ktoré obsahujú sedem etáp, finišovať budú pondelkovou individuálnou časovkou v Krakove. "Cítim sa dobre, zdravotne i fyzicky, uvidíme, čo ukážu preteky. Sezóna sa pre mňa nevyvíjala najlepšie, trochu som zmenil tréningy i prípravu a sám som zvedavý, aký efekt to prinesie. Na preteky sa teším. Samozrejme, rád by som skončil čo najlepšie, ale dopredu by som nerád hovoril o konkrétnom umiestnení. V mojom prípade je to teraz trochu otvorené," pokračoval druhý muž španielskej Vuelty z roku 2010.


Hoci Peter Velits na Tour de France tento rok chýba, dianie na "Grande Boucle" sleduje. Zo slovenského pohľadu ho zaujalo víťazstvo Petra Sagana a jeho žltý dres a v závere prvého týždňa tiež odvážny útok obhajcu minuloročného prvenstva Christophera Frooma. "Aj keď bol Peter v žltom tričku krátko, slovenská cyklistika zažila niečo podobné prvý raz, aj vo svetovej cyklistike sa to cení. Je to pekný úspech a už teraz môže byť spokojný s tohtoročnou Tour. Z ďalšieho priebehu bol zaujímavý Froomov útok v zjazde. Všetci v pelotóne vedia, že nie je výnimočný zjazdár a technik, a predsa práve vtedy získal náskok a vyhral etapu. Potešilo ma, že muž, ktorý patrí k najväčším favoritom, obhajuje prvé miesto, netaktizuje, nešpekuluje a nevyčkáva," uviedol brat a dvojča jazdca tímu Etixx-QuickStep Martina Velitsa.


Bývalý cyklista HTC-Columbia či Omega Pharma-QuickStep Peter Velits verí Petrovi Saganovi v obhajobe zeleného dresu za víťazstvo v bodovacej súťaži. Jazdec tímu Tinkoff je momentálne druhý o sedem bodov za Markom Cavendishom. "Je veľmi reálne, že ho obháji. Aj keď ho teraz ešte nemá, Tour bude ešte dlhá. Peter bude vpredu aj vtedy, keď tam iní šprintéri budú chýbať. Jeho veľkým tromfom je, že môže bodovať aj v náročnejších etapách. Túto výhodu vo všetkých rokoch využil a zvládne to aj teraz. Komplikácie mu môže pripraviť Cavendish, ktorý vyzerá ako jeho momentálne najvážnejší súper. Ak by vyhral ešte nejaké etapy, nabral by už dosť bodov. Preskočiť ho by potom pre Petra nemuselo byť jednoduché," uzavrel Peter Velits.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona