Tour de France: V 19. etape triumfoval Bardet, Froome si po páde udržal žltý dres

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 18:14 • 2 min
Tour de France: V 19. etape triumfoval Bardet, Froome si po páde udržal žltý dres

MEGÉVE - Francúzsky cyklista Romain Bardet triumfoval v piatkovej 19. etape na Tour de France. Jazdec stajne AG2R sa tak stal vôbec prvým domácim pretekárom, ktorý vyhral v prebiehajúcom 103. ročníku slávneho podujatia.

slovakia

left justify in out

Na druhom mieste skončil Španiel Joaquin Rodriguez z Kaťuše a tretí bol jeho krajan Alejandro Valverde z Movistaru. Bardet sa vďaka triumfu a zaváhaniu súperov posunul na druhé miesto celkového poradia za lídra Chrisa Frooma z Veľkej Británie (Sky), na ktorého stráca štyri minúty a 11 sekúnd. Tretí je Kolumbijčan Nairo Quintana z Movistaru so stratou 4:27 min.

 

Krátko po štarte sa od hlavného balíka odtrhli dve skupinky po desať jazdcov. Tie sa po niekoľkých kilometroch spojili dohromady a vytvorili silný únik. Nechýbali v ňom líder vrchárskej súťaže Rafal Majka z Tinkoffu i jeho najväčší konkurent Thomas de Gendt (Lotto-Soudal). Okrem tejto dvojice boli na čele napríklad aj Pierre Rolland (Cannondale-Drapac), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Rui Costa (Lampre-Merida), Tony Martin (Etixx-Quick Step), Daniel Navarro (Cofidis), či Michael Matthews (Orica-BikeExchange). Početná skupina mala na prvej prémii Col de la Forclaz de Montmin (1. kategória, 9,8 km, 6,9%) tri a polminútový náskok, po druhej Col de la Forclaz de Queige (2. kategória, 5,6 km, 7,8%) už nad štyri minúty.

 

Po krátkom zjazde nasledovala horská prémia najvyššej kategórie Montee de Bisanne (12,4 km, 8,2%). Na výstupe sa únik potrhal, vypadol z neho aj de Gendt, a výrazne klesol aj jeho náskok. Na čele hlavného balíka pracovali najmä jazdci Astany, AG2R a Sky s lídrom pretekov Chrisom Froomom, ktorí nasadili vysoké tempo a tak z pelotónu postupne odpadávalo čoraz viac pretekárov. Smolu mal Tom Dumoulin, ktorý po kontakte s iným jazdcom spadol a pre zranenie musel odstúpiť z Tour. Na čele ostalo 14 pretekárov, za nimi vo Froomovom balíku asi 30. Prémiu vyhral Majka a keďže de Gendt z čela vypadol, Poliakovi stačilo na istotu bodkovaného dresu prísť do cieľa podujatia v Paríži.

 

Na zjazde z Montee de Bisanne zalial cestu hustý dážď a prišli pády. Obzvlášť tvrdý mal Rolland, ktorý sa dostal na čelo spolu s Costom, no v zákrute mu "ušlo" predné koleso a skončil mimo vozovky. Po pár minútach sa však zdvihol zo zeme a pokračoval. Na zemi skončil aj Richie Porte (BMC) a musel poriadne zabrať, aby sa dotiahol späť k Froomovi. Pád sa nevyhol ani lídrovi celkového poradia, no ten rýchlo zobral bicykel od svojho domestika Gerainta Thomasa a pokračoval ďalej. Po páde skončil na Tour aj Navarro.

 

Finále etapy obstaralo záverečné stúpanie do cieľa na Le Bettex pod Mont Blancom. Horská prémia 1. kategórie s dĺžkou 9,8 km a priemerným stúpaním 8%, v závere až desať, poriadne preverila favoritov na celkové poradie. Ku Costovi sa po zjazde a krátkej rovinke dotiahol Bardet a spolu sa pobili o etapový triumf. V závere mal viac síl francúzsky jazdec. Za nimi si Froome ustrážil pozíciu celkového lídra. O druhé miesto prišiel Holanďan Bauke Mollema, ktorý si vybral zlý deň a klesol až na desiate miesto v klasifikácii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona