Tour de France: Šprint vrchárov pre Urána, Froome zostáva v žltom drese

NETKY.SK • 9 Júl 2017, 17:54 • 2 min
Tour de France: Šprint vrchárov pre Urána, Froome zostáva v žltom drese

CHAMBÉRY - Kolumbijčan Rigoberto Urán z tímu Cannondale-Drapac sa stal víťazom supernáročnej 9. etapy 104. ročníka Tour de France z Nantua do Chambéry (181,5 km). V šprinte šestky elitných vrchárov Urán tesne zdolal Francúza Warrena Barguila (Sunweb), o jeho triumfe rozhodla až cieľová fotografia.

slovakia

left justify in out

Tretí skončil s odstupom dĺžky bicykla Brit Christopher Froome (Sky), ktorý zostane v žltom drese lídra pretekov. Zostávajúce trio vpredu, ktoré prišlo do cieľa s náskokom 1:15 min, tvorili Francúz Romain Bardet a jazdci Astany Talian Fabio Aru a Dán Jakob Fuglsang. Froome aktuálne vedie s náskokom 18 sekúnd pred Aruom a 51 sekúnd pred Bardetom.

Deviata etapa sa neodohrala v Pyrenejach ani Alpách, napriek tomu jej sluší prívlastok kráľovská. Organizátori na jej trasu v pohorí Jura umiestnili až sedem kategorizovaných stúpaní, z toho tri najvyššej kategórie HC, tzv. hors catégorie, kde sa za 1. miesto udeľuje 20 bodov. Pretekári museli nastúpať až 4700 výškových metrov a portál letour.fr pripomenul, že tri prémie špeciálnej kategórie HC sa na TdF objavili prvýkrát od roku 2011.

Stúpať sa začalo prakticky ihneď po štarte a už po 11 km mali cyklisti za sebou dve horské prémie II. a III. kategórie Côte des Neyrolles a Col de Bérentin. Obe vyhral Francúz Thibaut Pinot z tmu FDJ, ktorý inicioval prvý únik dňa. Čoskoro sa na čele utvorila väčšia, až 38-členná skupina, v ktorej okrem Pinota nechýbali ďalšie známe mená Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Jesus Herrada a Carlos Betancur (Movistar), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Alessandro De Marchi (BMC), Thibaut Pinot (FDJ), Michael Albasini (Orica-Scott), Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors),či Michael Matthews a Laurens ten Dam (Sunweb). Po 30 km mali jazdci vpredu k dobru 2:25 min. Na vrchárskej prémii III. kat. Côte de Franclens na 38. km si najlepšie počínal De Gendt, pelotón už mal manko 3:25 min.

Potom sa cyklistom postavil do cesty Col de la Biche, 10,5 km dlhé stúpanie s priemerom 9% a maximálnym sklonom 18% z 280 m do výšky 1360 m. Ako prvý sa na vrchole objavil a 20 bodov do vrchárskej súťaže získal Slovinec Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) a virtuálne si navliekol na seba bodkovaný dres pre lídra vrchárskej súťaže. Potom postihol pád Brita Gerainta Thomasa (Sky) a Poliaka Rafala Majku, ale zatiaľ čo vrchársky líder Bory-Hansgrohe Majka mohol pokračovať, Thomas si zlomil kľúčnu kosť, čo znamená, že TdF prišla o druhého muža celkovej priebežnej klasifikácie a zároveň víťaza úvodnej časovky v Düsseldorfe.

V stúpaní na ďalší jurský kopec Grand Colombier (1501 m, dĺžka 8,5 km, priemer 9,9 %) sa vpredu sformovala sedmička Jan Bakelants, Axel Domont a Alexis Vuillermoz (všetci AG2R-La Mondiale), Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo), Pawel Poljanski (Bora-Hansgrohe), Tiejs Benoot (Lotto-Soudal) a Warren Barguil (Sunweb). Neskôr zostali osamotení na čele už len Francúz Barguil a Belgičan Benoot a v tomto poradí aj došli na vrchol Colombieru na 91. km. Barguil prevzal vedenie vo vrchárskej súťaži. Neskôr sa objavilo na čele 12 cyklistov a rýchlostnú prémiu v Massignieu de Rives na 126. km vyhral Austrálčan Michael Matthews, live sekcia letour.fr poznamenala, že to spravil "v štýle Petra Sagana", ktorý už niekoľko dni na TdF chýba pre diskvalifikáciu v cieli 4. etapy.

Za čelom pretekov sa utvorila početná vyše 30-členná skupina so všetkými favoritmi vrátane "žltého" Chrisa Frooma, 42 km pred cieľom zaostávali o 3:20 min. Tretie supernáročné stúpanie dňa na Mont du Chat do výšky 1504 m (8,7 km, priemer 10,3%) vrcholilo 26 km pred cieľom a podľa predpokladov roztrhalo všetky skupiny na franforce. Zatiaľ čo vpredu sa z ďalších 20 bodov na vrchole "mačky" tešil Barguil, skupina favoritov sa viackrát rozdelila a napokon v nej zostalo iba 7 najodolnejších mužov: Froome, Richie Porte (BMC), Rigoberto Urán (Cannondale-Drapac), Daniel Martin (Quick-Step Floors), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Fabio Aru a Jakob Fuglsang (obaja Astana). Chýbali v nej dvaja favoriti - Kolumbijčan Nairo Quintana (Movistar) a Alberto Contador (Trek-Segafredo). Na Barguila mali manko už len 11 sekúnd.

Z Mont du Chat nasledoval technický zjazd až do výšky 310 m a záverečných 13,5 km po rovine do cieľa. V technicky náročnom zjazde sa odohral smutný moment, keď Austrálčan Porte nezvládol výjazd z jednej zo zákrut a vo veľkej rýchlosti narazil do protiľahlého skalnatého svahu. Navyše cez neho preletel aj Dan Martin, ktorý sa však neskôr posadil na bicykel a pokračoval. Porte sa spočiatku nemohol ani posadiť a bolo zrejmé, že TdF sa pre neho skončila. Napokon ho naložili do auta s ochranou krku a odviezli na vyšetrenia do nemocnice. Medzitým si vpredu líder Barguil približne 12 km pred cieľom počkal na krajana Bardeta a spolu sa snažili o etapový triumf. Barguil už nemal silu v nohách a Bardet mu ušiel. Pretekár tímu AG2R La Mondiale a druhý muž celkového poradia TdF 2016 sa sólojazdou vydal v ústrety cieľu v Chambéry, 8 km pred cieľom s náskokom 28 sekúnd. Nestačilo mu to. Dva kilometre pred páskou bol dostihnutý. V záverečnom tesnom finiši sa Barguil dostal na úroveň mierne favorizovaného Urána, ale napokon ho nepredstihol Po tretie miesto si došpurtoval Froome a vďaka bonifikácii zvýšil náskok na čele TdF pred Aruom na 18 s.
 

Výsledky - Tour de France 2017:

9. etapa (Nantua - Chambéry, 181,5 km): 1 Rigoberto Urán (Kol.) Cannondale-Drapac 5:07:22 h, 2. Warren Barguil (Fr.) Sunweb, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 4. Romain Bardet (Fr.) AG2R La Mondiale, 5. Fabio Aru (Tal.) Astana, 6. Jakob Fuglsang (Dán) Astana - všetci v rovnakom čase ako víťaz, 7. George Bennett (N. Zél.) LottoNl-Jumbo +1:15, 8. Mikel Landa (Šp.) Sky, 9. Daniel Martin (Ír.) Quick-Step Floors, 10. Nairo Quintana (Col) Movistar - všetci +1:15

Poradie po 9. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 38:26:28 h, 2. Fabio Aru (Tal.) Astana +18 s, 3. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +51, 4. Rigoberto Urán (Kol.) Cannondale-Drapac +55, 5. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +1:31 min, 6. Daniel Martin (Ír.) Quick-Step Floors +1:44, 7. Simon Yates (V. Brit.) Orica-Scott +2:02, 8. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +2:13, 9. Mikel Landa (Šp.) Sky +3:06, 10. George Bennett (N. Zél.) LottoNL-Jumbo +3:53.

Bodovacia súťaž: 1. Marcel Kittel (Nem.) Quick-Step Floors 212 bodov, 2. Arnaud Démare (Fr.) FDJ 182, 3. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 160

Súťaž vrchárov: 1. Warren Barguil (Fr.) Sunweb 60 bodov, 2. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo 30, 3. Alexis Vuillermoz (Fr.) AG2R La Mondiale 27

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Simon Yates (V. Brit.) Orica-Scott 38:28:30 h, 2. Louis Meintjes (JAR) UAE Team Emirates +2:58 min, 3. Pierre Latour (Fr.) Ag2r La Mondiale +3:28.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona