Tour de France si zaspomína na obete vojnového besnenia

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 11:52 • 2 min
Tour de France si zaspomína na obete vojnového besnenia

PARÍŽ - Pred východom slnka 28. júna 1914 sa balík cyklistov z Paríža vydal v ústrety 12. ročníku Tour de France. O niekoľko hodí neskôr bol na ulici v Sarajeve zastrelený rakúsky arcivojvoda František Ferdinand a o mesiac sa rozpútala I. svetová vojna. Tour v roku 1914 bola na päť rokov poslednou. Na miestach, kde sa dovtedy bojovalo o etapové vavríny, vzali ľudia do rúk skutočné zbrane.

slovakia

left justify in out

Prešlo sto rokov a najväčšie cyklistické podujatie na svete sa chystá spomínať na tých, ktorí doplatili na vojnové besnenie tým najcennejším, čo mali - životom. Hneď niekoľko etáp 101. ročníka Tour de France, ktorý sa začne už v sobotu na Britských ostrovoch, povedie územím severného Francúzska a Belgicka, ktoré boli miestami najťažších bojov na západnom fronte. 


Keď položíte pušky na ich hrude... 
Dovtedy najstrašnejšej vojne v histórii ľudstva padlo za obeť množstvo civilistov vrátane niekoľkých jazdcov z pelotónu. V rokoch 1914 - 1918 prišlo podľa historika Jeana-Paula Bourgiera o život 45 cyklistov, ktorí si predtým pripísali aspoň jednu účasť na Tour de France. Boli medzi nimi aj viacerí šampióni. 

 

Tour de France bola vďaka svojmu zakladateľovi Henrimu Desgrangeovi jednoznačne zameraná proti nepriateľom Francúzska. Desgrangeov časopis L´Auto nabádal svojich čitateľov, aby sa nebáli rázne zakročiť voči agresorom. "Keď položíte svoje pušky na ich hrude, začnú vás prosiť o milosť. Nenaleťte im na tento trik. Nebojte sa stlačiť spúšť. Urobte to skôr ako oni," napísal v jednom z vojenských úvodníkov Desgrange, ktorého citoval Graham Healy v knihe Zničený pelotón. Po skončení vojny sa tradovala hrozba, že Desgrange zakazoval nemeckým cyklistom zúčastňovať sa na Tour de France. Žiadny historik ju však nedoložil potrebnými faktami. 

Na Flámskych poliach 
Cyklisti začnú spomienku na I. svetovú vojnu počas 5. etapy, ktorá odštartuje v belgickom Ypres a povedie územím severného Francúzska a Belgicka neďaleko mesta Mulhouse. Práve tieto oblasti patrili medzi najvyťaženejšie a najkrvilačnejšie na západnom fronte. Podľa údajov britskej vlády v týchto miestach padlo v boji až 5 miliónov vojakov a väčšina z nich tam zostala aj pochovaná na vojenských cintorínoch alebo v neoznačených hroboch pod pozemkami dnešných farmárov. Historicky pochmúrnu atmosféru tejto časti Francúzska a Belgicka zachytil vo svojich veršoch básnik John McCrae. 

"Sme mŕtvi, hoci ešte pred pár dňami sme prekypovali životom. Tešili sme sa z úsvitu a cítili žiaru západu slnka. Milovali sme a boli milovaní. Teraz všetci ležíme na poliach Flámska," napísal McCrae v básni Na flámskych poliach.

 

Pelotón by počas 5. etapy mal prechádzať neďaleko miesta známeho ako Menin Gate (Meninská brána), pamätníka venovaného 54 405 obetí vojny z radov Britov a príslušníkov krajín Commonwealthu. Neďaleko štartu 5. etapy sa nachádza aj kopec Kemmelberg, známy aj z jarnej klasiky Gent-Wevelgem. Práve tam bol koncom vojny zastrelený Francúz Camille Fily, ktorý v 17 rokoch jazdil Tour de France ako najmladší v histórii. Súčasťou pamätníka na Kemmelbergu je francúzska kostnica, kde sú spopolnené telá 5294 francúzskych vojakov, obetí I. svetovej vojny. 

Faber vyhral Tour s bicyklom na pleci, jeho telo nenašli 
Šiesta etapa má úvod v Arrase neďaleko najväčšieho vojenského cintorína vo Francúzsku. Na mieste Notre-Dame-de Lorette odpočíva 40 058 francúzskych vojakov. Medzi nimi aj Luxemburčan Francois Faber. Víťaz Tour de France z roku 1909, ktorý sa zapísal do sŕdc fanúšikov málo vídanou suverenitou. Vyhral šesť zo štrnástich etáp, z toho päť v neprerušenom slede. Je to rekord, ktorý dodnes nikto neprekonal. V záverečnej etape mu v poslednom kilometri v Paríži spadla reťaz a cieľovú čiaru prebehol s bicyklom na pleciach. Fanúšikovia ho za to milovali. Mesiac po svojom deviatom mieste na Tour v roku 1914 sa Faber nechal zverbovať do cudzineckej légie. V máji ďalšieho roku padol v Bitke pri Artois, severne od Arrasu. Jeho telo nikdy nenašli, ale v bazilike pri cintoríne Notre-Dame-de Lorette sa nachádza pamätná doska aj s jeho menom. Iróniou osudu je, že krátko pred smrťou dostal ponuku na menej nebezpečnú prácu vo vojenskej cyklistickej únii. Odmietol ju s vysvetlením, že jeho miesto 
je v teréne a v zákopoch. "Mám tak väčšiu šancu prispieť k porážke Nemcov, ako keby som len jazdil na bicykli," cituje jeho slová historik Healy. 

Dámska cesta a Lapizov zostrelený dvojplošník 
Šiesta etapa povedie aj územím s názvom Chemin des Dames, čiže Dámska cesta. Ide o 30 km dlhý úsek v oblasti Aisne. V 18. storočí sa tam špacírovali dcéry kráľa Ľudovíta XV. Adelaide aVictoire, známe ako dámy Francúzska, ale v rokoch 1914 - 1918 sa tam odohrali tri dôležité bitky I. svetovej vojny. Francúzi vtedy počítali obete na tisícky. Aj 7. etapa, ktorá povedie z Épernay do Nancy, má svoje smutné miesto, kde našli svoju smrť niekdajší šampióni Tour Octave Lapize (1910) a Lucien Petit-Breton (1907 a 1908). Lapizemu nevoňali strmé pyrenejské stúpania a organizátorov týchto "neľudských" etáp údajne neváhal označiť za "vrahov". Jeho smrť však nemala nič spoločné s bicyklom, ale s lietaním. Zahynul v Deň dobytia Bastilly 14. júla 1917, keď neďaleko dedinky Flirey zostrelili jeho dvojplošník. Cyklisti si to pripomenú prejazdom v rámci 7. etapy 11. júla. Petit-Breton, ktorý bol účastníkom deviatich z prvých dvanástich Tour de France, zomrel pri autonehode počas vojenskej misie na západnom fronte na ceste do Nancy. 

Poklona padlým pri Verdune aj mladému Peugeotovi 
Siedma etapa stoprvej Tour prechádza aj azda najznámejším a najsmutnejším miestom I. svetovej vojny, dejiskom bitky pri Verdune. Na 119. km sa cyklisti poklonia pamiatke odhadom 250 000 - 300 000 príslušníkov francúzskych a nemeckých jednotiek, ktorí v roku 1916 padli pri 10 mesiacov trvajúcom apokalyptickom ostreľovaní tohto miesta. V itinerári 7. etapy má toto miesto označenieMémorial de Verdun 1914 - 1918. 

 

Ešte pred tým, než pelotón definitívne opustí niekdajšie vojnové zóny a vydá sa do Álp, zastaví sa 15. júla na deň voľna v Besancone. Na ceste z Mulhouse do Besanconu (10. etapa) neďaleko švajčiarskych hraníc sa nachádza dedinka Joncherey a v nej pamätník Julesovi-Andremu Peugeotovi. Tento mladý muž mal iba 21 rokov, keď sa 2. augusta 1914 stal oficiálne prvou obeťou I. svetovej vojny na západnom fronte. Zomrel na následky strelných poranení od nemeckého vojaka Alberta Mayera. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies