Tour de France predlžuje jazdcom život

NETKY.SK • 3 September 2013, 09:59 • 2 min
Tour de France predlžuje jazdcom život

PARÍŽ - Profesionálna cyklistika nemusí byť iba osvedčený spôsob, ako sa ponáhľať do hrobu. Vedecká štúdia dokázala, že účastníci najslávnejších cyklistických pretekov planéty Tour de France v priemere žijú dlhšie ako zvyšok populácie.

slovakia

left justify in out

Niekoľkodňové utrpenie v sedle bicykla im pridáva až 6,3 roka navyše. K tomuto záveru dospel tím Parížskeho kardiovaskulárneho centra, ktorý sledoval životnú púť všetkých 786 francúzskych cyklistov, čo od roku 1947 aspoň raz dokončili Tour de France. K 1. septembru 2012 z nich zomrelo 208. Mortalita tejto špecifickej skupiny je o 41 percent nižšia ako u ostatných francúzskych mužov.

Kardiovaskulárne choroby si vyžiadali o tretinu menej úmrtí medzi jazdcami TdF. Úmrtnosť na rakovinu je nižšia o 44 percent, na pľúcne ochorenia až o 72 percent. To všetko napriek tomu, že cyklistika je známa svojou dopingovou minulosťou a zakázané látky ako amfetamíny, anabolické steroidy, erytropoetín či rastové hormóny mali negatívny vplyv na zdravie jazdcov. Autori štúdie si uvedomujú, že zistený trend si vyžaduje overenie najmä na dátach o športovcoch, ktorých organizmy ešte len budú platiť prípadnú daň za doping. Celkovo však platí, že cyklistom k dlhovekosti pomáhajú návyky z čias aktívnej kariéry - zdravý životný štýl, pravidelný pohyb a vyhýbanie sa neduhom, ako je fajčenie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies