Tour de France: Kittel tesne získal 7. etapu: Netušil som, či som vyhral

NETKY.SK • 7 Júl 2017, 18:11 • 2 min
Tour de France: Kittel tesne získal 7. etapu: Netušil som, či som vyhral

NUITS-SAINT-GEORGES - Nemecký cyklista Marcel Kittel vyhral aj piatkovú siedmu etapu 104. ročníka prestížnych pretekov Tour de France. Jazdec tímu Quick-Step Floors sa presadil v záverečnom špurte na trati, ktorá viedla z Troyes do Nuits-Saint-Georges a merala 213,5 km, časom 5:03:18 h. Na druhom mieste finišoval Nór Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), tretí skončil Austrálčan Michael Matthews (Sunweb). Žltý dres si udržal Brit Chris Froome zo Sky.

slovakia

left justify in out

O víťazovi rozhodla až cieľová fotografia, keďže Kittela a Boassona Hagena delili iba milimetre. Dvadsaťdeväťročný pretekár tak dosiahol už tretí triumf na TdF 2017, vyhral aj 2. a štvrtkovú 6. etapu, a celkovo dvanásty v kariére. Vyrovnal tak rekord najúspešnejšieho Nemca v histórii TdF Erika Zabela. Kittel sa zároveň prezliekol do zeleného dresu.

 

"Nemal som poňatie, či som vyhral alebo nie. Na cieľovej páske som vedel, že to bude veľmi tesné, takže som sa tam snažil poriadne hodiť koleso. Myslel som si, že za tou poslednou zákrutou bude cieľ ďalej, ale bolo to asi 100 m, tak som musel poriadne zabrať. Je to úžasný úspech, vyrovnal som nemecký rekord. Som na to veľmi pyšný. Mám dobrú formu a skvelú podporu. Výborne sme zvládli záverečný vláčik a vyšlo to," uviedol víťaz v prvom televíznom rozhovore.

 

"Chcel som vyhrať, bolo to veľmi tesné. Som šťastný, že tím dokázal vytvoriť takúto dobrú pozíciu. No škoda, že som to nedotiahol do víťazného konca," povedal Boasson Hagen.

 

Žltý dres pre vedúceho pretekára celkového poradia si na rovinatej trati bez problémov udržal obhajca vlaňajšieho prvenstva Froome. Líder stajne Sky má naďalej dvanásťsekundový náskok pred svojím krajanom a tímovým kolegom Geraintom Thomasom. Tretí je zatiaľ víťaz stredajšej 5. etapy Talian Fabio Aru (Astana).

 

Organizátori pripravili na piatok rovinatú etapu s jedinou vrchárskou prémiou najnižšej 4. kategórie. Ihneď po štarte sa do úniku dostala štvorica Manuele Mori (SAE Emirates), Maxime Bouet (Team Fortuneo - Oscaro), Yohann Gene (Direct Energie) a Dylan van Baarle z Cannondale-Drapac. Jej náskok po niekoľkých kilometroch vyskočil nad tri minúty, no pelotón ho ďalej nepustil. Na jeho čele pracovali najmä jazdci z tímov, ktoré mali záujem o rýchlostnú prémiu - FDJ, Lotto a Quick-Step. Tú vyhral Mori, z hlavného poľa potom Colbrelli pred Kristoffom a Greipelom. Situácia na trati sa dlho nemenila, za zmienku stáli dva pády krátko po sebe Slovinca Rogliča, ktorý musel meniť bicykel a pokračoval v dotrhanom drese.

 

Aj 50 km pred cieľom mali jazdci v úniku k dobru asi dve a pol minúty, ale bolo zrejmé, že do cieľa im to stačiť nebude. Hlavné pole si situáciu kontrolovalo a pozvoľne zvyšovalo tempo. O ďalších 35 km sa manko scvrklo na približne 25 sekúnd. To už si šprintérske tímy pomaličky chystali pozície na čele a schyľovalo sa k hromadnému záveru. Únik sa skončil šesť km pred cieľom. V rýchlom finiši sa z triumf nakoniec tešil Kittel, ktorý o milimetre zdolal Boassona Hagena.

 

výsledky 7. etapy (Troyes - Nuits-Saint-Georges, 213,5 km):

1. Marcel Kittel (Nem./Quick-Step Floors) 5:03:18 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data), 3. Michael Matthews (Aus./Sunweb), 4. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša-Alpecin), 5. John Degenkolb (Nem./Trek-Segafredo), 6. Dylan Groenewegen (Hol./LottoNl-Jumbo), 7. Rüdiger Selig (Nem./Bora-Hansgrohe), 8. Nacer Bouhanni (Fr./Cofidis), 9. André Greipel (Nem./Lotto Soudal), 10. Daniel McLay (V.Brit./Fortuneo-Oscaro) všetci rovnaký čas

 

celkové výsledky:

1. Christopher Froome (V.Brit./Sky) 28:47:50 h, 2. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) +12 s, 3. Fabio Aru (Tal./Astana) +14, 4. Daniel Martin (Ír./Quick-Step) +25, 5. Richie Porte (Aus./BMC) +39, 6. Simon Yates (V.Brit./Orica-Scott) +43, 7. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +47, 8. Alberto Contador (Šp./Trek - Segafredo) +52, 9. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +54, 10. Rafal Majka (Poľ./Bora-hansgrohe) +1:01




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies