Tour de France: Froome je myšlienkami s obeťami útoku v Nice

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 10:33 • 2 min
Tour de France: Froome je myšlienkami s obeťami útoku v Nice

NYONS - Chris Froome zažil vo štvrtok na cyklistickej Tour de France malú športovú drámu so šťastným koncom, oveľa silnejšie sa ho však dotkla tragédia obetí teroristického útoku v Nice.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obhajca prvenstva a líder pretekov na twitteri reagoval na správy slovami: "V myšlienkach som so všetkými, ktorých zasiahli hrozné udalosti v Nice." Pridal k nim obrázok francúzskej štátnej vlajky.


Krajina, ktorá mesiac hostila futbalový európsky šampionát a do 24. júla sa na jej cestách ako každý rok odohrávajú boje o žltý dres víťaza Tour de France, sa spamätáva z ďalšieho útoku teroristu. Vo štvrtok večer o 22.30 h na rušnej Promenade des Anglais v Nice, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov oslavujúcich Deň dobytia Bastily, vrazilo nákladné auto do davu. Útočníkom bol podľa doposiaľ oficiálne nepotvrdených informácií 31-ročný muž s francúzsko-tuniským občianstvom, ktorého napokon zastrelili policajti. K zodpovednosti za útok, ktorý si podľa aktuálnych informácií vyžiadal 84 ľudských životov, sa doposiaľ nikto neprihlásil. Osemnásť zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli zranenia ľahšieho charakteru. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzske ministerstva vnútra.


Froome mal vo štvrtkovej 12. etape z Montpellieru pod vrchol legendárneho kopca Mont Ventoux v Chalet Reynard šťastie v nešťastí. V skupine favoritov na celkové prvenstvo narazil Richie Porte niečo vyše jedného kilometra pred koncom do neutrálnej mechanickej motorky a spolu s ním spadli aj Froome a Bauke Mollema. Brit zistil, že má nepojazdný bicykel a začal utekať hore kopcom do cieľa. Mechanické vozidlo jeho tímu Sky bolo zablokované a Froome si napokon vzal jeden z bicyklov z neutrálneho auta. Ten mu však veľmi nesedel a očividne mal s ním problémy. Až neskôr sa k nemu dostali ľudia zo Sky a poskytli mu bicykel podľa jeho parametrov. V cieli mal pôvodne manko viac ako šesť a pol minúty, priebežne klesol z prvého na šieste miesto a novým lídrom 103. ročníka Tour bol zrazu Adam Yates. Napokon rozhodcovia Froomovi pripísali rovnaký odstup, aký nabral desiaty Mollema (5:05 min) a dvojnásobný víťaz si udržal žltý dres vedúceho jazdca pretekov.


V piatok je na Tour de France na programe individuálna časovka na 37,5 km z Bourg-Saint-Andéol do La Caverne du Pont-d'Arc.


Udalosti v Nice zasiahli aj ďalších cyklistov z pelotónu Tour de France. "Ešte som nespal, keď som si prečítal o niečom oveľa podstatnejšom, ako sú naše preteky. Šialený svet," reagoval Holanďan Mollema. Ešte intenzívnejšie prežívajú situáciu domáci jazdci. "Byť Francúzom znamená byť spolu, oslavovať a milovať. A nikdy sa nevzdávať. Myslím na teba, Nice," uviedol Romain Bardet.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies