Tour de France: Francúz Calmejane vyhral 8. etapu, Juraj Sagan na 193. mieste

NETKY.SK • 8 Júl 2017, 18:41 • 2 min
Tour de France: Francúz Calmejane vyhral 8. etapu, Juraj Sagan na 193. mieste

STATION DES ROUSSES - Francúzsky cyklista Lilian Calmejane vyhral sobotňajšiu ôsmu etapu 104. ročníka prestížnych pretekov Tour de France.

slovakia

left justify in out

Jazdec tímu Direct Energie sa na 187,5 km dlhej trati z Dole do Station des Rousses presadil po sólovom úniku, v cieli mal pred druhým Holanďanom Robertom Gesinkom (LottoNL–Jumbo) náskok 37 sekúnd. Tretí skončil ďalší Francúz Guilleme Martin (+50). Žltý dres si udržal Brit Chris Froome zo Sky. Jediný slovenský zástupca Juraj Sagan prišiel do cieľa na 193. mieste s výrazným mankom viac ako 40 minút.

 

"Je úžasné, že sa mi to podarilo. Ďakujem celému tímu za dôveru a pomoc. Rozhodne som si nepredstavoval, že vyhrám etapu na Tour de France takto skoro. Je to niečo šokujúce. Pri svojom príchode do tímu som sľúbil šéfovi, že tu raz vyhrám etapu a vyšlo to. Všetko nám perfektne fungovalo, tímoví kolegovia odviedli výbornú robotu. Asi päť kilometrov pred cieľom som mal veľké problémy s kŕčmi, prišlo to v poslednej fáze stúpania. Nebol som vôbec oddýchnutý, pretože som v predchádzajúcich etapách odovzdal veľké množstvo energie," povedal v cieli víťaz Calmejane do kamier Eurosportu.

 

V sobotu čakala na jazdcov kopcovitá etapa s tromi horskými a jednou šprintérskou prémiou, ktorej profil od začiatku nabádal k únikom. Hneď v úvode sa v prvom objavila silná trojica Greg Van Avermaet, Alexej Lucenko a Sylvain Chavanel, no po necelých 40 km už bola späť v pelotóne. Už v prvej polovici etapy začal výrazne strácať domáci spolufavorit na zisk zeleného dresu Arnaud Démare, ktorého trápili žalúdočné problémy. Nezapojil sa tak ani do boja o body na prémii, špurt pre seba získal Nemec André Greipel. Druhý bol Marcel Kittel a upevnil si post lídra bodovacej súťaže.

 

Pokračovalo sa vo svižnom tempe, hlavný balík sa neskôr rozdelil na dve skupiny a v tej prvej bolo vyše štyridsať jazdcov. Ďalší únik obstarali Warren Barguill a Serge Pauwels, prvý menovaný vyhral prvú horskú prémiu na Col de la Joux. Barguill bral potom plný počet bodov aj na druhej horskej prémii, to už vpredu jazdila osemčlenná skupina s náskokom viac ako tri minúty na pelotón - v ňom bol aj "žltý" Froome.

 

Rozhodovalo sa napokon až v záverečnom stúpaní na Montée de la Combe, po ktorom nasledoval na záverečných 12 km už iba mierne zvlnený finiš na náhornej plošine. Vedúca skupina sa roztrhala, na čele sa do úniku dostal Calmejane s miernym náskokom pred Gesinkom a nasledovala dvojica Nicolas Roche a Pauwels. Calmejane ovládol prémiu prvej kategórie, virtuálne sa tak obliekol aj do bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára a hoci asi päť kilometrov pred cieľom dostal kŕče do nôh a viditeľne spomalil, napokon si pred Gesinkom náskok udržal.

 

Líder stajne Sky Froome má na čele celkovej klasifikácie naďalej dvanásťsekundový náskok pred svojím krajanom a tímovým kolegom Geraintom Thomasom. Tretí je Talian Fabio Aru (Astana). V nedeľu je na programe horská 9. etapa zo strediska Nantua do Chambéry s náročnými stúpaniami na Grand Colombier (1501 m) a Mont du Chat (1504 m).

 

výsledky 8. etapy (Dole - Station des Rousses, 187,5 km): 1. Lilian Calmejane (Fr./Direct Energie) 4:30:29 h, 2. Robert Gesink (Hol./LottoNL-Jumbo) +37 s, 3. Guillaume Martin (Fr./Wanty-Groupe Gobert), 4. Nicolas Roche (Ír./BMC Racing Team), 5. Roman Kreuziger (ČR/ORICA-Scott), 6. Fabio Aru (Tal./Astana Pro Team), 7. Michael Valgren Andersen (Dán./Astana Pro Team), 8. Rafal Majka (Poľ./Bora-Hansgrohe), 9. Nathan Brown (USA/Cannondale-Drapac), 10. Romain Hardy (Fr./Fortuneo-Oscaro) všetci +50,... 193. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +40:30

 

celkové poradie: 1. Christopher Froome (V. Brit./Sky) 33:19:10 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit./Sky) +12 s, 3. Aru +14, 4. Daniel Martin (Írs./Quick-Step Floors) +25, 5. Richie Porte (Aust./BMC Racing Team) +39, 6. Simon Yates (V. Brit./ORICA-Scott) +43, 7. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +47, 8. Alberto Contador (Šp./Trek-Segafredo) +52, 9. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +54, 10. Majka +1:01,... 190. J. SAGAN +1:15:15

 

bodovacia súťaž:

1. Marcel Kittel (Nem./Quick-Step Floors) 212 b, 2. Arnaud Démare (Fr./FDJ) 182, 3. Michael Matthews (Aust./Sunweb) 140, 4. André Greipel (Nem./Lotto Soudal) 130, 5. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša Alpecin) 113, 6. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain Merida) 73

 

súťaž vrchárov:

1. Calmejane 11 b, 2. Aru 10, 3. Martin 8, 4. Gesink 8, 5. Warren Barguil (Fr./Sunweb), 6. Froome 6

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona