Toto všetko si musia migranti vytrpieť, kým sa dostanú do vysnívanej krajiny

NETKY.SK • 29 August 2015, 10:35 • 2 min
Toto všetko si musia migranti vytrpieť, kým sa dostanú do vysnívanej krajiny

IDOMENI - Potýčky a menšie bitky vypukli dnes medzi viac ako 1000 migrantmi na severnej hranici Grécka s Macedónskom, kde sa vyčerpaní, smädní ľudia tlačili na miesto, z ktorého sa mohli dostali cez hranicu.

slovakia

left justify in out

Macedónske úrady umožňovali dnes prejsť hranicu skupinám po 50 ľudí z gréckej dediny Idomeni, ale celý deň prichádzali v preplnených autobusoch ďalší a ďalší, informovala tlačová agentúra AP.


Keď už sa migrantom podarilo dostať na druhú stranu hranice, nastúpili do vlakov alebo autobusov smerujúcich na sever Srbska - ich cieľom sú prosperujúcejšie európske krajiny ako Nemecko, Švédsko a Holandsko, kde požiadajú o azyl.


Nemenovaný grécky policajt na hranici odhadol, že každý deň prejde tadiaľ cez hranicu počas ôsmich hodín približne 1000 ľudí.


Okolo 300 čakajúcich prišlo k priechodu už v predchádzajúci deň a mrazivú noc strávili pod holým nebom, osvetľovaným iba malými ohníkmi, pri ktorých sa ľudia zohrievali. Humanitárne organizácie, vrátane Lekárov bez hraníc, im poskytovali zdravotnícku pomoc, potraviny a vodu.


Väčšina migrantov pri dedine Idomeni pochádzala zo Sýrie a Afganistanu, ďalší boli z Iraku, Iránu, Pakistanu a Bangladéša. Drvivá väčšina absolvovala nebezpečné, ale krátke plavby na grécke ostrovy v Egejskom mori na nafukovacích člnoch z neďalekého tureckého pobrežia.


Mladý, 30-ročný Sýrčan zaplatil tureckým pašerákom za seba, manželku a ročného syna 2200 dolárov za dvojhodinovú plavbu člnom na ostrov Lesbos. Plavba bola podľa jeho slov veľmi namáhavá - v deväť metrov dlhom člne sa tlačilo 60 ľudí.

 

"Bola noc, vyplávali sme o 2.00 h a more bolo rozbúrené s veľkými vlnami," dodal Sýrčan.


Mnohí ľudia v Idomeni sa pokúsili o plavbu cez more niekoľkokrát, kým sa im to podarilo. "Pokúsili sme sa preplávať do Grécka trikrát," uviedol univerzitný profesor zo sýrskeho mesta Aleppo, ktorý nechcel byť menovaný z obáv, že jeho príbuzní v Sýrii budú čeliť represáliám.


Pri prvom pokuse zaplatil pašerákovi za to, aby vzal jeho rodinu z tureckého mesta Izmir na miesto vyplávania na pobreží, ale zatkli ho a poslali späť do mesta, kde strávil vo väzení dva dni. Druhý pokus sa takisto skončil zatknutím, hoci do väzenia ho neposlali.


"Tretíkrát sa nám podarilo dostať do člna. Naberala sa doňho voda, ale dostali sme sa na Samos", grécky ostrov neďaleko tureckého pobrežia, vysvetlil profesor.


"Zbadal nás rybár na brehu, skočil do mora a pritiahol nás. Bol to dobrý človek," povedal na záver muž z Aleppa.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona