Toto sú tri veci, ktoré by sme nikdy nemali komentovať. Naozaj nikdy!

NETKY.SK • 9 Jún 2022, 08:40 • 2 min
Toto sú tri veci, ktoré by sme nikdy nemali komentovať. Naozaj nikdy!

Sme to my ale tvory domýšľavé, len čo je pravda. Pozrieme sa na človeka, všimneme si výraz a odpozorujeme aj niečo zo správania a už aj sme hotoví povedať nielen jemu, ale aj komukoľvek inému, aká minulosť ho postretla, čo prežil, čo nezvládol, v čom spočíva tajomstvo jeho neúspechu.

slovakia

left justify in out

Asi je aj zbytočné písať, že poväčšine sme ešte viac vedľa ako tá jedľa, lebo nielenže nemáme schopnosť dopodrobna odhaliť charakter druhého, ale dosť často sa strácame i sami v sebe.

 

Na niektoré slová odsúdenia by sme si mali dávať obzvlášť veľký pozor, pretože ich vyrieknutie môže nielen zhodiť náladu, ale aj dosť škaredo popáliť už aj tak pálivú ranu.

 

Lenivosť

 

Akonáhle sa nám zdá, že je niekto lenivý, lebo nekráča tak rýchlo ako my, nepribral si toľko zamestnaní ako my a nemá ani toľko záujmov vo voľnom čase ako my, radšej si zahryznime do jazyka skôr, než sa o svoje presvedčenie podelíme aj s chudákom, ktorého sa to týka.

 

img

 

Neraz sa totiž za domnelou nepracovitosťou skrýva čosi oveľa vážnejšie, čosi ako napríklad depresia, ktorú by si iste nechcel vpustiť do mysle ani jeden jediný. Potvorské ochorenie sa prejavuje i tak, že ten, kto ním trpí, nemá chuť na nič. Nemá chuť sa smiať, nemá chuť chodiť do zamestnania. Jediné, čo sa mu ako-tak pozdáva, je nečinné vylihovanie. Nepopieram, že sú i ľudia, ktorých depresia netrápi a sú skutočne leniví, ale tak či tak, nie je to naša záležitosť.

 

Obezita

 

Veľmi dobre sa komentuje vzhľad, a to najmä v prípade, že sme niekoho dlhšie nevídali. Po uplynutí istého času sa ľahšie rozoznávajú drobné i väčšie chyby krásy a najviditeľnejšou je, prirodzene, ak telo priberie nejaké tie kilogramy navyše.

 

img

 

Len čo nadváha vstúpi do výhľadu, správame sa, ako keby mať ústa znamenalo, že musíme povedať všetko a vždy, a nielenže obraciame rozhovor nepríjemným smerom, ešte priložíme aj zopár rád, ako prinavrátiť postave štíhlosť.

 

„Nejedz sladkosti.“

„Nejedz večer.“

„Nejedz mäso.“

 

Zopakujem to, čo už aj tak všetci vieme, a síce, že nadváha býva sprievodným znakom viacerých vážnejších problémov, a než sa obujeme do topánok sudcu, skúsme si položiť otázku, aké by to bolo, ak by sme sa ocitli v koži odsúdeného a okúsili by sme vlastné jedovaté kvapky.

 

Vkus

 

Niekedy, alebo dosť často sa prikmotrí, že svoj vkus považujeme za najvycibrenejší. Hudba, ktorú počúvame, je najkvalitnejšia, knihy, čo čítame, sú najinteligentnejšie a filmy či seriály, ktoré sme ochotní sledovať, majú iste najväčšiu výpovednú hodnotu.

 

Je, samozrejme, v poriadku zahorieť náklonnosťou k veciam, ktoré nám robia radosť, na tenký ľad vstupujeme vtedy, keď vo svojom názore zachádzame tak ďaleko, že ktokoľvek sa mu prieči, okúsi tvrdosť našich slov.

 

img

 

Chýba nám uvedomenie si, že pokiaľ má niekto vo zvyku pozerať telenovely či mu v nasadených slúchadlách vyhráva trebárs aj ľudová pesnička namiesto rockovej, nič to nevypovedá o tom, aký je človek. Nehovorí to nič o veciach, ktorého v noci budia uprostred sna, o hračkách, s ktorými sa v detstve hrával, o túžbach, ktoré sa mu vracajú a vracajú, o láskach, ktoré opustil.

 

Je predsa toľko spôsobov, ako sa rozptýliť počas večera, tak prečo by sme si všetci mali vyberať rovnako? Neodsudzujme rozmanitosť, radšej ju oslávme tak, že ju väčšmi privítame a ktovie, možno sa jeden život okorení viac, než by sa zdalo.

 

Prečítajte si tiež: Myslíte si, že Boh vaše trápenie nevidí? Aj ona si to myslela a ako bola len ďaleko od pravdy!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona