Toto sú prvé mená zo slovenského zoznamu Panama Papers

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 14:44 • 2 min
Toto sú prvé mená zo slovenského zoznamu Panama Papers

BRATISLAVA - V uniknutých dokumentoch panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca, zverejnených v aktuálnej kauze Panama Papers, sa nachádza aj 115 zákazníkov zo Slovenska. Zoznam však netvoria len slovenské mená. Prevládajú Holanďania, nachádzajú sa na ňom aj Srbi, Kanaďan či Slovinec. Informuje o tom České centrum pre investigatívnu žurnalistiku na svojej stránke investigace.cz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Až 95 mien v slovenskom zozname je spojených s firmou Green Carbon Renewables S.A. Väčšina z nich sú Holanďania s adresou uvedenou v Sládkovičove. "Riaditeľom tejto firmy je známy biely kôň John Novák z Vancouveru, ktorý bol prezidentom Kanadsko-Slovenskej obchodnej komory v rokoch 2004-2006. Figuroval vo viacerých nadnárodných firmách," informuje portál.

 

img

 

Mossack Fonseca registrovala Green Carbon Renewables S.A. na Britských panenských ostrovoch. Firma bola založená 20. augusta 2012. V e-mailovej komunikácii právnici odporúčali, aby sa do dokumentov neudávala skutočná adresa. Podľa pasu, ktorý John Novák zaslal právnickej firme, bol narodený v kanadskom Burnaby. Za osem mesiacov získal kartu rezidenta Monackého kniežatstva.

 

Medzi vlastníkmi Green Carbon Renewables S.A. sa podľa českého portálu objavili aj dve Srbky – Snežana Ilić a Olga Kiendler. Tretia žena zo zoznamu je Helena Dubišová, obchodná partnerka srbského podnikateľa Marka Pražića. Dubišová vystupuje ako riaditeľka CALLA MARITIME S.A. na Britských panenských ostrovoch. Na slovenskom zozname Panama Papers figuruje aj ďalšie meno z bývalej Juhoslávie – Sergej Racman, jeden z najbohatších Slovincov, ktorý je vlastníkom spoločnosti na výrobu 3D okuliarov.

 

John Novak však odmieta tvrdenia, že by bol bielym koňom. Pripomína, že o existencii spoločnosti Green Carbon Renewables S.A. nemá žiadnu vedomosť, zároveň však priznáva, že je jedným z akcionárov a investorov firmy s podobným názvom Carbon Green Renewables S.A. so sídlom na Britských panenských ostrovoch. Zároveň vo svojom vyhlásení dodáva, že do roku 2013 pôsobil ako jej riaditeľ. 


"Dôrazne odmietam, aby som bol označovaný za bieleho koňa, dokonca známeho bieleho koňa. Nikdy som nebol v žiadnej obchodnej spoločnosti nastrčený, aby som zakrýval činnosť kohokoľvek iného," uvádza sa vo vyhlásení Johna Novaka. Taktiež odmietol spájanie svojej osoby s ďalšími ľuďmi menovanými v dokumentoch Panama Papers v súvislosti s firmou Carbon Green Renewables. Jej akcie boli totiž podľa neho voľne prevoditeľné a mohol ich nadobudnúť ktokoľvek. "Podľa mojich vedomostí nemala spoločnosť Carbon Green Renewables S.A. nikdy žiadny priamy ani nepriamy podiel v žiadnej slovenskej obchodnej spoločnosti, ani nemala nikdy žiadnu organizačnú zložku na Slovensku, prostredníctvom ktorej by na Slovensku podnikala," dodáva sa vo vyhlásení Novaka. 

 

Jedným zo Slovákov, ktorý sa objavil v uniknutých dokumentoch, je aj Milan Hošek. Ten podľa investigace.cz dlhodobo obchoduje s cennými papiermi, venuje sa investičnému poradenstvu a blogovaniu. V 90. rokoch získal minoritné balíky akcií viacerých privatizovaných spoločností. Minimálne v minulosti tak bol akcionárom VÚB Kupónu, 1. aj 2. garantovanej či Plastiky Nitra. Vlastnil aj akcie strojárskeho holdingu Sitno. V týchto prípadoch ale nespolupracoval s majoritnými akcionármi firiem, ktoré ich majetok ovládli. Je investorom a prevádzkovateľom webovej stránky Akcionár, kde sa venuje investičnému poradenstvu. Pôsobil aj v občianstvom združení Ochranné spoločenstvo minoritných akcionárov. Hošek mal byť podľa slovenského zoznamu spolu s Marekom Rosom a Ivanou Rosovou v seychelskej firme AI ASSETS LTD.

 

 

Na zozname aj tretia najziskovejšia firmu na Slovensku. Informuje o tom na svojej stránke Denník N.

Afragola je zdanlivo slovenská eseročka, ktorá sídli v kancelárskom centre Office House niekoľko desiatok metrov od ministerstva zahraničných vecí v Bratislave spolu s ďalšími viac ako dvoma stovkami spoločností. Podľa dennikn.sk je zaujímavá zjavnými väzbami na celosvetovú práčku špinavých peňazí Mossack Fonseca z Panamy.

 

Firma sa oficiálne spája len s jednou osobou. "Je ňou Nitran Martin Benedikovič, ktorý má pobyt v bežnom sídliskovom dome. Má 33 rokov a od vzniku Afragoly je jej jediným konateľom," informuje Denník N. Tento človek je zároveň konateľom tretej najziskovejšej firmy na Slovensku Territorio, ktorá sídli na rovnakej adrese ako Afragola a v roku 2014 vykázala aj bez tržieb zisk 300 miliónov eur. Podobne ako Territorio hospodári aj Afragola. Pri nákladoch 400 eur mala v roku 2014 zisk takmer 33 miliónov eur. Jediným majiteľom Afragola bola panamská spoločnosť Trentino International s adresou v hlavnom sídle Mossack Fonseca v Panama City. V čom firma podniká, nie je podľa denníka jasné. V Obchodnom registri má zapísaných osem druhov činností. S firmou Afragola sa skontaktovať nedá a spoločnosť Office House, ktorá jej poskytuje sídlo, údaje o svojich klientoch neposkytuje.

 

Ďalšou firmou, ktorá sídli v centrále Mossack Fonseca a podniká na Slovensku, je Halford Properties, upozorňuje Denník N. Vlastní podiely v štyroch desiatkach spoločností registrovaných u nás. Ich aktíva sa v roku 2014 blížili k 30 miliónom eur. Ani v jej prípade sa skutoční vlastníci nedajú zistiť z verejných zdrojov. Firmami ako Afragola sa zrejme začne zaoberať polícia. Tá začala v pondelok (4.4.) preverovať, či firmy z daňových rajov, ktoré sa objavili v Panama Papers, podnikali na Slovensku legálne. Policajný hovorca Martin Wäldl pre denník povedal, že sa tým zaoberá Národná kriminálna agentúra, bližšie informácie však nemôžu poskytnúť. "V súčasnej dobe sú medializované informácie výlučne informatívneho charakteru, ktoré preveruje polícia. V prípade potvrdenia ich vierohodnosti a vzniku podozrenia zo spáchania trestného činu budú orgány činné v trestnom konaní konať v súlade so zákonom," uviedla pre Denník N hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

 

Štefanec chce kauzu vyšetriť na európskej úrovni

Politická skupina Európskej ľudovej strany (EĽS) v Európskom parlamente (EP) žiada vypočutie panamskej vlády a zástupcov firmy Mossack Fonseca pred výborom na vyšetrovanie daňových únikov v súvislosti s kauzou známou ako "Panama Papers".

 

Uviedol dnes slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý sa ku tejto výzve pripojil. "Európska únia prichádza v dôsledku daňových únikov o viac ako jeden bilión eur ročne. Tieto prostriedky potom chýbajú pri investíciách do vzdelávania či do infraštruktúry. Je neakceptovateľné, ak sa na nich navyše podieľajú ľudia, ktorí zastávajú verejné posty," uviedol Štefanec.

 

Europoslanec zdôraznil, že v EP už boli predstavené návrhy, ktoré umožnia zdaňovať zisk len v tom štáte, kde bol vytvorený a len tou firmou alebo osobou, ktorá je jasne identifikovateľná.

EĽS ako najväčšia politická frakcia v europarlamente bude podľa Štefanca rokovať o podpore tohto vyšetrovania aj s ostatnými politickými frakciami.

 

"Boj s daňovými únikmi musí byť témou, ktorá spojí všetkých bez ohľadu na politickú príslušnosť. Budeme hľadať dohodu nielen naprieč frakciami, ale aj naprieč inštitúciami ako Európska komisia a Rada, tak, aby výsledné opatrenia boli čo najviac účinné," uviedol Štefanec v závere.

 

V rámci Panama Papers uniklo do médií 11,5 milióna dokumentov, ktoré zaznamenávajú celý proces založenia firmy v daňových rajoch, od internej e-mailovej komunikácie medzi jednotlivými pobočkami Mossack Fonseca a ich klientmi až po posielanie splátok za uskutočnené transakcie. Na dokumentoch pracovalo viac ako 300 žurnalistov zo 78 krajín pod záštitou Medzinárodného konzorcia pre investigatívnych novinárov (ICIJ).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies