Toto sú príznaky syndrómu ADHD u dospelých

NETKY.SK • 9 August 2019, 10:01 • 2 min
Toto sú príznaky syndrómu ADHD u dospelých

Syndróm ADHD (porucha pozornosti a hyperaktivita) nie je len záležitosťou detského veku. Trpí ňou aj mnoho dospelých, len o tom vo väčšine prípadov nemajú ani poňatia.

slovakia

left justify in out

Dosť často sa stáva, že si túto diagnózu uvedomia až v okamihu, keď sa stanú rodičmi a syndróm ADHD je diagnostikovaný ich potomkom.

 

Okrem zlej sústredenosti, roztržitosti a hyperaktivity možno syndróm ADHD rozpoznať aj podľa menej známych šiestich príznakov, ktoré si podľa klinickej psychologičky Barbary Laviovej mnohí s touto diagnózou vôbec nespájajú.

 

1. Nadpriemerné IQ

 

Hoci spoločnosť na týchto ľudí často pozerá ako na menej inteligentného jedinca, v skutočnosti býva ich IQ často nadpriemerné. Často sa tak stáva, že si dotyčný veľmi dobre rozumie s inteligentnejšími ľuďmi, ale sám seba podceňuje, pretože kvôli svojej roztržitosti a zlému sústredeniu nedosahuje tak dobrých výsledkov. Na úspech sa tak ľudia s ADHD oveľa viac nadrú než rovnako nadaní.

 

2. Nízke sebavedomie

 

Nízke sebavedomie u ľudí s ADHD často pramení z toho, že kvôli svojmu hendikepu nie sú schopní preukázať svoje schopnosti a zručnosti. K tomu, aby boli dobrí, tak mnohokrát potrebujú pomoc druhých alebo špeciálne školenia, zároveň sú veľmi závislí na tolerantnosti okolia. Nič z toho ale nie je samozrejmosťou.

 

3. Časté úrazy

 

Dospelí s ADHD sú náchylní k nehodám. Väčšinou je to dané ich nepozornosťou. Môžu mať problémy aj s riadením automobilu, pretože sa často nedokážu venovať hneď niekoľkým činnostiam naraz (sledovať dopravné značky, chodcov, sledovať okolie v spätných zrkadlách a pod.).

 

img

 

4. Problém udržať si zamestnanie či dovedenie vecí až dokonca

 

Dospelí s ADHD mali zvyčajne už v detstve problémy doviesť úlohy do konca a všetko sa ešte znásobuje v dospelosti. Aj z týchto dôvodov majú títo ľudia problém udržať si prácu. Neprospievajú im ale ani otvorené priestory v štýle open space či veľké výrobné haly, kde majú veľké množstvo vecí, ktoré ich rozptyľuje a kvôli ktorým sa horšie sústredia.

 

Mnoho dospelých s ADHD je aj medzi tzv. večnými študentmi, ktorí študujú na VŠ miesto 5 rokov pokojne aj 8 a viac.

 

5. Problémy vo vzťahoch

 

Dospelí s ADHD to majú veľmi ťažké aj vo vzťahoch. Často sú zábudliví a v mnohých okamihoch sa správajú ako slony v porceláne. Ich náprotivky tak s nimi vzápätí strácajú trpezlivosť.

 

Ako príklad uvádza na svojom webe Barbara Laviová príbeh muža, ktorý o svojej diagnóze dlhé roky nevedel. Všetko sa zmenilo až v okamihu, keď sa s ním chcela rozísť partnerka, ktorú veľmi miloval. Každodenný život s ním totiž nebol nijako jednoduchý. Bol veľmi zábudlivý, a to nielen na dátumy narodenín a výročí, ale aj v okamihu, keď ho o niečo partnerka požiadala.

 

Aj keď mu napríklad zavolala tesne predtým, než odchádzal z práce, aby cestou domov nakúpil, málokedy tak urobil, počas 20-minútovej cesty domov na to jednoducho zabudol. Často potom tiež zabúdal zísť z diaľnice a musel sa denne vracať aj niekoľko desiatok kilometrov, teda všade chodil neskoro.

 

6. Depresia a samovražedné myšlienky

 

Žiť život, kedy sa človek nevyzná sám v sebe, cez svoju vysokú inteligenciu pôsobí hlúpo a nevie si s tým sám poradiť, si bohužiaľ časom môže vybrať svoju daň v podobe depresie a samovražedných myšlienok. Preto je tak dôležité, aby bola aj u dospelých diagnóza ADHD včas odhalená.

 

Aby sa každý včas dozvedel, že jeho akékoľvek životné problémy môžu súvisieť práve s týmto syndrómom.

 

Akonáhle pacientom lekári oznámia diagnózu, často sa im uľaví. S pomocou odborníkov totiž dokážu všetky príznaky ADHD potlačiť a vďaka tomu konečne začať žiť normálny život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies