Toto sú nové opatrenia spojené s pandémiou

NETKY.SK • 6 Apríl 2020, 10:59 • 2 min
Toto sú  nové opatrenia spojené s pandémiou

Od pondelkového rána vstúpia do platnosti nové opatrenia, ktoré boli prijaté vládou Slovenskej republiky na boj s novým koronavírusom. Medzi opatrenia patrí napríklad to, že každý, kto vstúpi na územie Slovenska po tomto čase, musí ísť do izolácie do určených zariadení na dobu nevyhnutnú na vykonanie laboratórnej diagnostiky ochorenia COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na koho sa vzťahuje povinná karanténa?

V prípade negatívneho výsledku testu sa tejto osobe nariaďuje domáca izolácia v celkovej súhrnnej dobe 14 dní. Tú musia dodržiavať aj osoby, žijúce v spoločnej domácnosti. Nariadenie izolácie v štátom určených zariadeniach sa však nevzťahuje na tehotné ženy, osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu, osoby s onkologickým, psychiatrickým ochorením, ťažkou poruchou imunity, osoby s osobitnými výživovými potrebami, osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdca a ciev, osoby s metabolickými poruchami, osoby s epilepsiou, osoby s mentálnou poruchou, osoby so závažnými ochoreniami vyžadujúcimi pokračujúcu injekčnú liečbu v pravidelných intervaloch, ťažko zdravotne postihnuté osoby alebo osoby s inými závažnými zdravotnými stavmi či osoby, ktoré na území Slovenska požívajú diplomatické výsady a imunitu.

 

img

 

Ďalšie špecifikácie

Maloletým osobám, ktoré bez sprievodu vstupujú na územie Slovenska, sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí na dobu 14 dní. Po dobu domácej izolácie sa táto nariaďuje aj osobám žijúcim s nimi v spoločnej domácnosti.

Osoby, ktoré po pondelkovom ráne vstúpia na územie Slovenska, musia túto skutočnosť oznámiť telefonicky alebo elektronicky svojmu všeobecnému lekárovi alebo pediatrovi. Tí musia následne vystaviť potvrdenie o práceneschopnosti (PN) z dôvodu karantény pre ochorenie COVID-19.

 

Príznaky treba okamžite oznámiť

Nariadenia prihliadajú aj na výnimočné prípady. Títo ľudia však v prípade akýchkoľvek príznakov respiračného ochorenia nového koronavírusu musia bezodkladne oznámiť telefonicky túto skutočnosť svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o vodičov nákladnej dopravy, ktorí vstupujú na územie Slovenska pri preprave alebo za účelom nakladania a vykladania tovaru, posádky v lodnej nákladnej doprave, ktoré vstupujú na územie Slovenska pri preprave alebo za účelom nakladania a vykladania tovaru, členov posádky lietadla alebo iných členov leteckého personálu, ktorých výkon činnosti je nevyhnutný na vykonanie letu lietadla na leteckú prepravu nákladu na územie Slovenska, ktorí zotrvajú na palube tohto lietadla, okrem vykonania predletovej prípravy, naloženia alebo vyloženia leteckého nákladu a ďalším.

 

img

Karanténne centrum Gabčíkovo

 

Zdravotníci sú povinní nosiť zdravotné pomôcky

Vodičom a posádkam zdravotnej služby, ktorí vykonávajú transport pacienta, sa nariaďuje, aby transport pacienta vykonávali len vozidlami, v ktorých je oddelený priestor pre pacienta, aby pri transporte používali osobné ochranné pracovné pomôcky, čiže respirátory typu FFP2 alebo FFP3, ochranné okuliare, rukavice a používali dezinfekčné prostriedky na pravidelné čistenie rúk. Respirátory sú povinní nosiť aj zamestnanci pohrebných služieb.

 

img

Nemocnica Kramáre

 

Legislatívne zmeny spojené s pandémiou

Okrem hore vymenovaných zmien prijala vláda aj niekoľko zmien v oblasti financií. Medzi hlavné body patrí posun rôznych lehôt, prerušenie daňových kontrol či pomoc firmám. Viac sa dozviete v článku "Toto sú novoprijaté legislatívne zmeny vo finančnej oblasti"

 

Všetky tieto nariadenia platia do odvolania. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona