Toto sú najnebezpečnejsěi krajiny: Najviac sa vraždí v Hondurase!

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 12:14 • 2 min
Toto sú najnebezpečnejsěi krajiny: Najviac sa vraždí v Hondurase!

MEXIKO - Krajiny strednej a latinskej Ameriky majú najvyššie percento vrážd vo svete, pričom v tomto ukazovateli kriminality predbehli i Afriku. Vyplýva to zo správy Úradu OSN proti drogám a zločinu (UNODC) so sídlom vo Viedni.

slovakia

left justify in out

V poradí už druhá globálna správa o počte vrážd v krajinách v stave mieru zaznamenáva vraždy v roku 2012, pričom najhoršie dopadol Honduras, kde zaznamenali podiel vrážd na 100.000 obyvateľov na úrovni 90,4 človeka, čo je skoro dvojnásobok oproti Venezuele, kde je tento ukazovateľ na úrovni 53,7. Nasledujú Belize (44,7) a Salvádor (41,2), ktorý bol v rebríčku za rok 2011 na druhom mieste pred Venezuelou.
      

Americký svetadiel predstihol v počte vrážd Afriku, pod čo sa podpísal najmä nárast organizovaného zločinu súvisiaceho najmä s obchodom s drogami. Až takmer 40 percent z celkového počtu 437.000 zaznamenaných vrážd v celosvetovom meradle sa odohralo v Amerike, najmä v Strednej a Južnej, vyplýva zo správy UNODC.
      

Do Hondurasu, ktorý aj v predošlom rebríčku skončil na nelichotivom prvom mieste, sa presunuli drogové gangy z Mexika, kde prebieha proti nim intenzívny boj zo strany federálnych úradov. Honduras, ktorý má slabšie inštitúcie, predstavuje podľa UNODC v súčasnosti kľúčový logistický uzol pri prevoze drog z Južnej Ameriky do USA.
      

Medzi ďalšie krajiny s vysokým podielom vrážd na 100.000 obyvateľov patria Guatemala (39.9), Juhoafrická republika (31), Kolumbia (30,8), Brazília (25,2) a Mexiko (21,5).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies