Toto sú najlepšie stredné a základné školy na Slovensku

NETKY.SK • 1 December 2015, 11:46 • 2 min
Toto sú najlepšie stredné a základné školy na Slovensku

BRATISLAVA - Najlepšou základnou školou je podľa najnovšieho rebríčka Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Spojená škola sv. Františka z Assisi na Karloveskej ulici v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Rastislav Kováčik z INEKO, najlepšou strednou odbornou školou je Obchodná akadémia na Kukučínovej ulici v Trnave a na prvom mieste v kategórii gymnáziá sa umiestnilo bratislavské Gymnázium Jura Hronca.

 

V kategórii základné školy po Spojenej škole sv. Františka z Assisi nasleduje Základná škola Slovenských partizánov v Považskej Bystrici a prvú trojku uzatvára Základná škola na Kúpeľnej ulici v Prešove. V kategórii stredné odborné školy druhé miesto obsadila SPŠ elektronická na Plzenskej ulici v Prešove a na treťom mieste sa umiestnila Obchodná akadémia Milana Hodžu v Trenčíne. V kategórii gymnáziá skončila na druhom mieste Škola pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici v Bratislave a prvú trojku uzatvára košické Gymnázium na Poštovej ulici.

 

Ako upozorňuje INEKO na svojej stránke, nové rebríčky súvisia s doplnením viacerých aktuálnych údajov. V prípade ZŠ do hodnotenia vstupujú výsledky Testovania 9 (80-percentná váha) a mimoriadne výsledky oceňované ministerstvom školstva (20 %). Pri SOŠ nahradzujú Testovanie 9 písomné maturity (40 %). Najvyššiu váhu (50 %) však má regionálna uplatniteľnosť študentov, teda pomer miery nezamestnanosti absolventov školy k priemernej miere nezamestnanosti v okrese, kde škola sídli. Mimoriadne výsledky majú pri SOŠ váhu 10 percent. Pri gymnáziách brali v INEKO do úvahy tie isté ukazovatele ako pri SOŠ, avšak pre iné zameranie gymnázií majú tieto ukazovatele iné váhy, a to 60, 25 a 15 percent. Pri všetkých školách pritom berú do úvahy údaje za uplynulé štyri školské roky s tým, že novšie údaje majú pri hodnotení vyššiu váhu.

 

Inštitút pre ekonomické a sociálne otázky ale upozorňuje, že hodnotenie výsledkov žiakov nezohľadňuje rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces, čiže napríklad rozdiely v sociálnom zázemí. Hodnotenie zároveň nemeria ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom. INEKO preto upozorňuje, že hodnotenie komplexne nevypovedá o kvalite školy. Kompletný rebríček s hodnotením a všetkými školami nájdete TU!

 

Najlepšie Gymnáziá

 

img

 

Najlepšie Športové gymnáziá

 

img

 

Najlepšie Stredné odborné školy

 

img

 

Najlepšie Základné školy

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona