Toto sú najhlúpejšie prístupové heslá roka 2014

NETKY.SK • 22 Január 2015, 12:48 • 2 min
Toto sú najhlúpejšie prístupové heslá roka 2014

BERLÍN - Používatelia v Európe sú stále voči hrozbám na internete pomerne ľahostajní, čo dokazuje aj neraz laxný postoj k výberu prístupového hesla. Informovali o tom denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Ako vyplynulo z nedávneho prieskumu spoločností Kaspersky Lab a B2B International, v ktorom oslovili viac ako 11.000 používateľov v 23 krajinách sveta, až každý šiesty respondent si myslí, že finančné podvody na internete sú zriedkavé a im sa prihodiť nemôžu. Pritom podľa štatistík vlani aspoň raz čelila kyberútoku viac ako polovica používateľov v Európe.

 

Dôležitosť prístupového hesla by si preto mal uvedomiť každý používateľ internetu, no realita je často iná. Dôkazom je rebríček najhlúpejších hesiel od spoločnosti SplashData, pri ktorých hackeri určite od smiechu spadli zo stoličiek. 

 

Medzi 3,3 milióna hesiel, ktoré hackeri vlani prelomili, sa najčastejšie vyskytovali jednoduché číselné rady, ktoré majú v prvej desiatke najväčšie zastúpenie a rozhodne nepomáha zmena dĺžky radu. Na prvom mieste totiž skončilo heslo 123456, jeho variácia 12345 sa umiestnila na treťom mieste, 12345678 na štvrtom, 123456789 na šiestom, 1234 na siedmom a 1234567 na jedenástom.

 

Mnohí používatelia sa zrejme považujú za veľmi ľstivých, ak si za heslo zvolia slovo "password" (v preklade "heslo"). Ide o falošný pocit, pretože toto údajne jednoduché a bezpečné riešenie získalo v rebríčku druhé miesto.

 

Myslíte si, že nikto nevie, čo znamená "qwerty"? Omyl. Susediace klávesy na americkej klávesnici skončili na piatom mieste. Na európskej klávesnici tejto kombinácii zodpovedá "qwertz".

 

Aj športoví fanúšikovia by mali viac zapájať fantáziu a vyhýbať sa názvu obľúbeného športu. Na ôsmom mieste v rebríčku SplashData totiž figuruje "baseball" a na desiatom "football". Dostatočnú ochranu nezabezpečia ani mocné mystické bytosti, keďže deviatu priečku si vyslúžil "dragon" (drak).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies