Toto sú dôvody, prečo EÚ nedosiahne svoje environmentálne ciele

NETKY.SK • 4 December 2019, 13:05 • 2 min
Toto sú dôvody, prečo EÚ nedosiahne svoje environmentálne ciele

BRUSEL - Európska únia nedosiahne svoje environmentálne ciele stanovené na rok 2020, ale môže tak urobiť v rokoch 2030 a 2050 - ak stihne zareagovať na bezprecedentné výzvy, ktoré pred ňou stoja.

slovakia

left justify in out

Európska environmentálna agentúra upozornila vo svojej najnovšej správe, že Európska únia pravdepodobne nedosiahne svoje enviromentálne ciele. V správe s názvom "Európske životné prostredie - súčasný stav a perspektíva roku 2020" je uvedené, že napriek zmenám v politike členských krajín EÚ v oblasti životného prostredia a klím, ktoré sa uskutočnili v posledných desaťročiach, sa environmentálne podmienky nezlepšili dostatočne. Európa nedosahuje dostatočný pokrok a vyhliadky na životné prostredie v nasledujúcom desaťročí nie sú pozitívne. 

 

"Európske životné prostredie je v kritickom bode. V nasledujúcom desaťročí budeme mať málo príležitostí na rozšírenie opatrení na ochranu prírody, zníženie dosahu zmeny klímy a aby sme radikálne znížili našu spotrebu prírodných zdrojov," uviedol v správe riaditeľ EEA Hans Bruyninckx

 

img

 

Miera straty v prírode je alarmujúca

 

Podľa tohto dokumentu musí EÚ naliehavo konať, aby bojovala s alarmujúcou mierou straty rozmanitosti v prírode, so zvyšujúcim sa vplyvom klimatických zmien a s nadmernou spotrebou prírodných zdrojov. Aj keď Únia vynaložila určité úsilie, napríklad 22-percentné zníženie emisií skleníkových plynov medzi rokmi 1990 a 2017 a zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov energie na celkovej spotrebe energie, tieto opatrenia nie sú dostatočné.

 

Z 13 cielov splnila EÚ len dva

EEA upozornila, že z 13 cieľov ochrany diverzity stanovených na rok 2020 sa na budúci rok podarí splniť iba dva: určenie morských a pozemných chránených oblastí. Stále nedostatočná je a zostane ochrana prírodných druhov a biotopov, mokradí, morských ekosystémov a pôdy.

 

img

 

Pokrok je spomalený

Trendy z posledného obdobia však poukazujú na spomalenie pokroku, ktorý sa podarilo dosiahnuť v oblastiach, ako je zníženie emisií skleníkových plynov, priemyselných emisií a vyprodukovaného odpadu či zvýšenie energetickej účinnosti a vyšší podiel obnoviteľnej energie. 

 

"Z hľadiska budúceho vývoja nebude súčasná miera pokroku stačiť na dosiahnutie cieľov v oblasti klímy a energetiky do roku 2030, respektíve 2050," uvádza sa v správe EEA.

 

Agentúra EEA

Táto agentura je inštitúciou Európskej únie. Poskytuje spoľahlivé a nezávislé informácie o životnom prostredí a pôsobí ako hlavný informačný zdroj pre subjekty zapojené do rozvoja, prijímania, vykonávania a hodnotenia environmentálnej politiky, ako aj pre všeobecnú verejnosť.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies