Toto ste o mužoch možno nevedeli

NETKY.SK • 21 Máj 2017, 11:26 • 2 min
Toto ste o mužoch možno nevedeli

BRATISLAVA - V mnohých ohľadoch býva ženské telo a jeho fungovanie pre mužov španielskou dedinou. Čo ale mužské telo? Hoci sa to nemusí na prvý pohľad zdať, aj ono v sebe skrýva niekoľko prekvapení, o ktorých mnohí nemali dodnes ani tušenie.

slovakia

left justify in out

Pre ženy je to smutná správa, avšak je to tak - mužská tvár si zachováva svoj mladistvý vzhľad oveľa dlhšie. Na vine je kolagén, ktorý ženám ubúda oveľa rýchlejšie. Avšak muži sa o svoju pleť starajú v oveľa menšej miere ako ženy, čím svoju výhodu strácajú.

 

Áno, aj muži môžu teoreticky dojčiť, pretože žľazu k produkcii mlieka majú rovnako ako ženy. Je síce zakrpatená, avšak tvorba mlieka sa môže vyvolať aj hormonálne. Produkcia mlieka u mužov môže tiež vzniknúť vplyvom hladovania - tisíce týchto prípadov boli pozorované u prepustených z koncentračných táborov počas druhej svetovej vojny. 

 

Dlhodobo ľudia verili tomu, že plešivosť sa dedí od matky, respektíve z génu chromozómu X. Prieskumy však dokázali, že svoj podiel na riedkom poraste má aj otec - ak aj on trpí stratou vlasov, zvýši sa u jeho potomka pravdepodobnosť plešatenia o 60%. Svoj vplyv tu má aj aktivita hormónov a v neposlednom rade aj stres a nezdravá životospráva.

 

Mnoho žien potvrdilo, že u svojich partnerov zaznamenávajú pravidelne sa opakujúce obdobie, kedy sú citlivejší, podrážděnější, majú chuť na sladké a niekedy dokonca majú aj žalúdočné kŕče. Vedci skutočne potvrdili, že až 26% mužov prežíva PMS - predmenštruačný syndróm.

 

Všetky ľudské bytosti započali svoju existenciu ako ženy. Hoci pohlavie dieťaťa je dané v okamihu, keď spermia prenikne do vajíčka, zhruba do šiesteho týždňa tehotenstva je aktívny len "ženský" chromozóm X a obe pohlavia sa do tej doby vyvíjajú rovnako. Pokiaľ má embryo mužskú genetickú výbavu, aktivuje sa chromozóm Y, ktorý je zodpovedný za ďalší vývoj muža.

 

Vplyvom hormónu testosterónu je mužská koža až o 25% silnejšia ako tá ženská. Počas života sa však postupne stenšuje, zatiaľ čo hrúbka ženskej kože zostáva až do menopauzy rovnaká.

 

Podľa Biblie je za mužský ohryzok zodpovedný prvý muž Adam, ktorému kúsok osudného jablka uviazol v krku. Vedci sa však prikláňajú k tomu, že na "vine" sú hlasivky, ktoré sa počas puberty zväčšujú viac ako u žien. Výsledkom je následne to, že mužom sa výrazne prehĺbi hlas, zatiaľ čo u dievčat je položený vyššie.

 

Nejedna žena sa sťažuje, že muž nedokáže spoznať ten obrovský rozdiel medzi lososovou a marhuľovou a stoja si za tým, že vidia oranžovú. Nie je to náhoda. Už v praveku sa museli ženy rozhodovať napríklad o tom, ktoré ovocie je dostatočne zrelé alebo ktorá potravina sa začína kaziť. Vplyvom toho sa u nich vyvinulo oveľa citlivejšie vnímanie farieb, zatiaľ čo muži jemné rozdiely vo farbách často nie sú schopní rozoznať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies