Toto si zo svojho Facebooku radšej rýchlo odstránte! Podobné informácie sa dajú ľahko zneužiť

NETKY.SK • 14 Máj 2018, 10:54 • 2 min
Toto si zo svojho Facebooku radšej rýchlo odstránte! Podobné informácie sa dajú ľahko zneužiť

Pokiaľ sa chcete vyhnúť problémom, tieto bežne uverejňované údaje by na vašom konte na sociálnej sieti figurovať nemali.

slovakia

left justify in out

V čase, keď sociálna sieť Facebook u nás začínala svoje fungovanie, nad zneužívaním osobných údajov sa nikto veľmi nezamýšľal. Medzi virtuálnych priateľov sme si pridávali kadekoho aj tých, ktorých sme takmer vôbec nepoznali, prípadne sa s nimi v bežnom živote ani nezdravíme. Okrem toho sme o sebe zverejňovali čo najviac osobných detailov, veď čo ak práve nás bude hľadať spolužiačka zo základnej školy spred 30 rokov? Vďaka tomu majú cudzí ľudia prístup k vašim osobným údajom a fotografiám. Je načase zmeniť to skôr, ako sa dostanú do nesprávnych rúk.

 

A začať by sme mali práve „veľkým upratovaním“ vo friendliste. Pokiaľ máte medzi priateľmi na sociálnej sieti ľudí, s ktorými sa nestýkate a v podstate ani dobre nepoznáte, preč s týmto kontaktom. Tí, ktorí majú problém vás na ulici spoznať by nemali mať prístup k citlivým informáciám o vašom živote.

 

Uverejnili ste si na Facebooku telefónne číslo? Na tomto mieste sa k nemu vedia dostať mnohé marketingové a iné spoločnosti, ktoré vás následne môžu obťažovať neželanými telefonátmi, prípadne sa môžete stať obeťou podvodníkov, ktorí sa obohatia na váš účet po tom, čo im nič netušiaco zavoláte späť.

 

Podobne je to aj s dátumom narodenia. Hoci je veľmi príjemné, keď vám v deň narodenín na nástenke bliká tortička s horiacimi sviečkami, stále ide o osobný údaj, ktorý by nemal byť voľne dostupný každému, kto nahliadne do vášho profilu.

 

Pozor si treba dať aj pri zverejňovaní fotografií detí. Dnes nie je ničím neobvyklým, že sa stredobodom facebookovej pozornosti stáva malé dieťa ešte v mamičkinom brušku, vonkoncom to však nie je namieste. Takéto fotografie sa dajú nepríjemne zneužiť rovnako ako aj podrobnejšie informácie o vašich potomkoch, napríklad, akú školu navštevujú a pod. Obozretní treba byť rovnako aj pri „cestovateľských“ fotografiách, kde nejakým spôsobom figurujú vaše doklady.

 

Zamyslieť by sme sa mali aj nad tým, či je skutočne potrebné uverejňovať svoju polohu, teda to, v akej kaviarni sa práve nachádzam, kadiaľ behávam, kam chodím nakupovať. Potrebujete, aby 578 ľudí na Facebooku vedelo, kde vás práve teraz nájdu?

 

Na záver uvedieme azda ten najrizikovejší údaj – číslo kreditnej karty. Ak radi nakupujete cez internet, nie je nič jednoduchšie, ako nechať stránku, aby si zapamätala údaje z kreditky a vy už tak nebudete musieť vypisovať dlhé číslo znova. Nerobte to. Takýto údaj je skutočne veľmi citlivý, pričom mnohí podvodníci majú metódy na to, ako toto číslo z vášho počítača dostať. Opatrnosti teda nikdy nie je dosť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies