Toto sa v našich životoch zlepší, ak vydržíme mesiac bez alkoholu

NETKY.SK • 7 Február 2020, 14:30 • 2 min
Toto sa v našich životoch zlepší, ak vydržíme mesiac bez alkoholu

Hoci Január je už preč, a ten je známy ako aj Dry January (Suchý január), neznamená, že si nemôžete “suchý” mesiac spraviť vo februári či marci… Okrem úpravy jedálnička sa ľudia pri každoročnej výzve Dry January zriekajú aj akéhokoľvek alkoholu. Odborníci na zdravie ich v tomto kroku jednoznačne podporujú a poukazujú na benefity, ktoré ich čakajú, ak sa na mesiac zrieknu alkoholu.

slovakia

left justify in out

Jeden mesiac bez alkoholu jednoznačne stačí na to, aby ľudia sami videli priaznivé účinky na zdravie jedinca.

 

Samé pozitívne účinky

Ako ukázala najnovšia vedecká štúdia Sussexe univerzity, po mesiaci abstinencie človek získa nielen väčšiu kontrolu nad svojou konzumáciou alkoholu, ale tiež pocíti príliv energie, kvalitnejší spánok, výrazné zlepšenie sexuálnych funkcií či zlepšenie stavu pokožky a zníženie hmotnosti.

 

Duševné problémy v poldecáku

Pohárik alkoholu sa občas javí ako ten najlepší nápad, ako zo seba striasť stres po ťažkom pracovnom dni. Výskumy ale ukazujú, že z dlhodobého hľadiska môže alkohol duševný stav skôr zhoršiť, a dokonca viesť k zdravotným aj psychickým problémom.

 

img

 

Nekvalitný spánok

To isté platí aj pri kvalite spánku. Mnohí ľudia si dávajú pohárik pred spaním, aby sa im lepšie spalo. Možno potom ľahšie zaspia, no alkohol spôsobuje, že sa prebúdzajú uprostred noci, čo výrazne znehodnocuje celý spánkový cyklus.

 

img

 

Šedá myš

Konzumácia alkoholu sa navyše podpisuje aj na starnutí pokožky. "Alkohol pôsobí ako diuretikum, kvôli čomu sa z tela vylučuje nielen viac vody, ale aj všetky minerály a nutričné látky, čo môže viesť k matnému vzhľadu pleti, k vráskam okolo očí a k zníženiu elasticity pokožky," vysvetľuje pre Le Figaro dermatologička Elisabeth Berrissoulová .

 

img

 

Priberanie

Alkoholické nápoje tiež obsahujú kalórie, a to sedem kalórií na gram alkoholu. Ak pijete, telo prestane metabolizovať potravu a sústredí sa primárne na odbúravanie alkoholu, čo vedie k nadbytku inzulínu v krvi a zvýšenej glykémii v krvi.

 

img

 

Poškodenie pečene

Trvalejšie pitie alkoholu tak môže prispieť k rozvoju rezistencie voči inzulínu. To je jeden z rizikových faktorov steatózy, poškodenie tkaniva pečene, ktoré vedie k jej stukovateniu.

 

Zrieknutím sa alkoholu aspoň na mesiac to svojmu organizmu značne uľahčíte a odborníci veria, že aj do budúcnosti potom budete na konzumáciu alkoholu pozerať inak. Pitie alkoholu totiž naozaj nie je normálne a vo väčšej miere a frekvencii môže mať na organizmus oveľa horšie dôsledky než tvrdé drogy.

 

Podľa francúzskej Agentúry pre verejné zdravie a francúzsky Národný inštitút proti rakovine sa odporúča, aby muži a ženy nepili viac než dva poháriky vína denne a nie viac ako desať pohárov za týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies