Toto robíte zle

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 07:57 • 2 min
Toto robíte zle

BRATISLAVA - Sprchovanie je samozrejmou súčasťou dňa každého človeka. Či už sa sprchujete len večer alebo aj ráno potrebujete "sprchový budíček" môžete pri tom narobiť množstvo chýb. Viete, ktoré to sú?

slovakia

left justify in out

Ak si myslíte, že by nohy mali byť čo najdlhšie ponorené v mydlovej vode, mýlite sa. Ak trpíte plesňou na nohách, baktérie plesne zostávajú po použití sprchy vo vani či v sprchovom kúte. Plesni navyše veľmi svedčí práve vlhkosť a teplo. Nemali by ste teda nohy príliš namáčať vo vode, ale namiesto toho im dopriať kúpeľ v tea tree oleji. Po kúpeli vaňu či sprchový kút dôkladne vydezinfikujte a poriadne si osušte nohy, nevynechávajte ani miesta medzi prstami.

 

Lufy čiže špeciálne masážne žinky boli jednu dobu celkom veľkým hitom. Niektorí dermatológovia aj napriek tomu pred ich použitím varujú. Zostávajú na nich totiž mŕtve bunky kože, a môžu preto byť živnou pôdou pre množenie baktérií a plesní.

 

Voda je buď tvrdá, alebo mäkká. Tvrdá voda súvisí s vyšším obsahom nerastov, napríklad vápnika. A ak máte citlivú pokožku, tak vám táto voda rozhodne neprospieva. Tvrdá voda ubližuje napr. ľuďom, ktorí trpia ekzémom. Riešením môže byť obstaranie filtra, ktorý sa dá nainštalovať priamo do sprchy. Avšak dermatológovia tiež odporúčajú, ak máte doma tvrdú vodu, nesprchujte sa príliš často.

 

Ak nechávate svoje žiletky položené na okraji vane, koledujete si o zdravotné problémy. Môžete si totiž spôsobiť infekciu kože po každom použití. Ostrie namočené vo vode so zvyškami chĺpkov a mŕtvymi bunkami môže viesť k zarastaniu chĺpkov a podráždenie kože po holení, pretože sa rýchlo otupí. Holiace potreby by mali byť pravidelne dezinfikované napríklad vo vode s vínnym octom, potom ešte očistené pomocou zubnej kefky a samozrejme vysušené.

 

Možno si s obľubou sprchujete tvár. Je to ale zlozvyk, ktorého by ste sa mali snažiť rýchlo zbaviť. Podľa dermatológov totiž veľmi teplá voda spoločne s tlakom môžu napáchať na vašej tvári pomerne dosť škôd. Jednou z tých nezvratných sú síce drobné ale celkom dosť viditeľné žilky na tvári. Horúca voda navyše pokožku zbavuje jej prirodzenej, ochrannej mastnej vrstvy, vysušuje ju, čo vedie k tvorbe vrások.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona