Toto počasie je len ochutnávkou toho, čo nás čaká, tvrdí klimatológ

NETKY.SK • 9 August 2010, 07:20 • 2 min
Toto počasie je len ochutnávkou toho, čo nás čaká, tvrdí klimatológ

Toto počasie je len ochutnávkou toho, čo nás čaká, tvrdí klimatológ

slovakia

left justify in out

Klimatológ Mojib Latif vidí súvislosť medzi vlnou horúčav v Rusku a súčasným chaosom počasia v celosvetovom meradle. Ako uviedol pre internetové vydanie nemeckého týždenníka Bild am Sonntag, "toto všetko je len ochutnávka toho, čo nás čaká v tomto storočí".
      Horúčavy, dlhotrvajúce dažde, požiare... Už niekoľko mesiacov sa prejavuje počasie zo svojej extrémnej stránky. Mojib Latif (55), meteorológ a klimatológ z Leibnizkého inštitútu pre morské vedy Univerzity v Kieli vysvetľuje v rozhovore, prečo sa svetová klíma "robí hlúposti".
      "Režim počasia na celom svete navzájom súvisí: keď je niekde horúco, na inom mieste musí pršať. To je normálne," hovorí Latif "ale to, čo sa teraz deje v Rusku, je všetko iné, len nie normálne - to je extrémne!"
      "Toto, čo zažívame teraz, je len ochutnávkou toho, čo nás onedlho čaká. V tomto storočí dostaneme klímu, akú sme ešte nikdy nezažili. Predovšetkým vo vnútrozemí bude čoraz teplejšie a suchšie so silnými búrkami a tornádami. Aj zrážky budú čoraz intenzívnejšie. Povodne budú aj tam, kde doteraz nikdy neboli," predpovedá klimatológ.
      Na otázku, čo môže proti zmene klímy urobiť každý jednotlivec, Mojib Latif uviedol: "Konferencia OSN o klíme sa skončila bez spoločného uznesenia, to je smutné. Napriek tomu môže každý z nás urobiť niečo na ochranu klímy. Jeden Nemec vypustí z auta asi desaťkrát toľko kysličníka uhličitého (CO2) do atmosféry ako jeden Ind. Je jasné, že Ind nám musí povedať: Urobte si najprv sami svoje domáce úlohy. Ochrana ovzdušia však môže byť celkom jednoduchá: napríklad nechať doma auto a jazdiť na bicykli.
      Podľa klimatológa nemožno povedať, že regióny v Nemecku, postihnuté teraz záplavami, sú v budúcnosti viac ohrozenejšie. "Nie, celé Nemecko je zasiahnuté zmenou klímy. Tak môžu za stabilnej situácie dosiahnuť do konca storočia teploty aj 50 stupňov, kým ostrov Sylt môže byť čiastočne zaplavený. To, čo je pred nami, sú celkom nové dimenzie, dodáva výskumník.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies