Toto je zoznam najekologickejších miest na svete. Ocitli sa na ňom aj Bratislava či Košice?

NETKY.SK • 3 November 2021, 10:29 • 2 min
Toto je zoznam najekologickejších miest na svete. Ocitli sa na ňom aj Bratislava či Košice?

Najväčšie metropoly sveta sú často považované za obrovskú záťaž pre planétu, pretože sa v nich vyprodukuje obrovské množstvo odpadu a emisií. Táto premisa však nemusí byť vždy správna.

slovakia

left justify in out

Existujú totiž desiatky veľkomiest, v ktorých sa dbá na ochranu životného prostredia, pričom viaceré z nich sa v najbližších desaťročiach priblížia k uhlíkovej neutralite. Informoval o tom portál Metro.co.uk. Ten priniesol najnovší zoznam najekologickejších miest na svete, kde si ľudia užívajú oveľa zdravší život. Žiaľ, Bratislava či Košice sa na ňom zatiaľ neocitli. 

 

Singapur

Singapur sa preslávil svojim veľmi zodpovedným prístupom k zelenému priestoru. Miestna vláda je v rámci motivačnej schémy Skyrise Greenery 2.0 pripravená financovať až 50 percent nákladov na inštaláciu strešnej a vertikálnej zelene.

 

Práve vďaka tomuto programu sú od roku 2009 mestské budovy dodatočne vybavené zelenými strechami, jedlými či rekreačnými záhradami na strechách a zelenými stenami.

 

img

 

V centre Singapuru je množstvo zelene, vrátane kúska panenského dažďového pralesa, riek a rybníkov, ktoré pretekajú pomedzi mrakodrapy, čím zároveň slúžia ako protipovodňové mechanizmy.


Vláda sa tiež zaviazala, že do roku 2030 zrealizuje Singapurský zelený plán. Počas nasledujúcich desiatich rokov nechá vysadiť milión stromov, zoštvornásobí využitie solárnej energie a odpad na skládkach zníži o 30 percent. Táto zmena sa dotkne aj škôl. Približne 20 percent plánuje pretransformovať na uhlíkovo neutrálne.

 

Ženeva - Švajčiarsko

Táto švajčiarska metropola je považovaná za Hi-tech mesto s naozaj pôsobivými predpokladmi udržateľnosti, ktoré naplno využíva svoju polohu pri jazere vo svoj prospech.
 
Už viac ako desať rokov vodu z jazera používajú ako chladič či ohrievač najväčších budov v meste. Vďaka vodným elektrárňam v regióne valais dokážu vyrobiť až 75 percent elektrickej energie.

 

img

 

Zvyšok si dokážu zabezpečiť zo solárnych elektrární.  Ženeva je na dobrej ceste dosiahnuť svoj cieľ znížiť emisie skleníkových plynov o 60 percent do roku 2030 a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.
 
Prístup k udržateľnosti efektívne pretavili aj do cestovného ruchu. Každý návštevník Ženevy, ktorý sa prihlási do hotela, získa bezplatnú kartu na verejnú dopravu. Zadarmo tak môže využívať električky, autobusy či elektrické člny na Ženevskom jazere.

 

Brisbane - Austrália

Mestská rada v Brisbane je skvelým miestom, kde začať, pokiaľ ide o hodnotenie ekologických kritérií v mestách. Každoročne sa jej podarí o 600 000 ton znížiť emisie skleníkových plynov vypúšťaných do ovzdušia.

 

V meste bolo pred nedávnom nainštalované Hi-tech LED osvetlenie, ktoré prináša ďalšie úspory energie. Brisbane sa zároveň pýši množstvom udržateľne zmýšľajúcich podnikov vrátane Biome Paddington zamerané na pomalú módu.

 

img


Nachádza sa tu 2 100 parkov a po otvorení v roku 2023 bude návštevníkom k dispozícii rekreačný a maloobchodný areál Queen’s Wharf. Pôjde o obrovský park s veľkosťou 12 futbalových ihrískDo roku 2031 by mali trávnaté plochy pokryť až 40 % mesta, zatiaľ čo sa ulicami bude čoskoro premávať prvý austrálsky 100 % elektrický autobus s udržateľným napájaním.

 

Vilnius – Litva

Toto zelené mesto má skutočne premyslený prístup k udržateľnosti. Do najmenších detailov má premyslenú zdieľanú mobilitu od využívania elektrických vozidiel Spark až po samotné skútre na štýl Boltu. Práve tieto kroky pomohli mestu znížiť ročný objem oxidu uhličitého o 35 000 ton. 

 

Samozrejmosťou sú vratné plastové a sklenené fľaše. Zákazník síce pri ich kúpe zaplatí daň vo výške 0,10 eur, tieto peniaze však dostane naspäť, keď fľaše odnesie do zberných miest. V roku 2020 bolo vďaka tomuto systému zrecyklovaných 92 % plastových a 85 % sklenených fliaš.

 

img

 

Ukážkovým príkladom udržateľnosti sú minuloročné vianočné sviatky. Vláda požiadala verejnosť, aby stromčeky po sviatkoch nevyhadzovala. Na jar ich totiž vysadili v mestskom parku Verkiai a vytvorili tak čarovný Vilniuský vianočný les, ktorý ho skrášľoval aj niekoľko mesiacov po Štedrom dni.

 

Kodaň – Dánsko

Kodaň sa plánuje stať prvým uhlíkovo neutrálnym hlavným mestom na svete do roku 2025. Krajina zároveň veľmi usilovne pracuje na tom, aby sa do roku 2050 stala prvou krajinou úplne nezávislou od fosílnych palív.


Príklady jeho prístupu k udržateľnosti zahŕňajú napríklad mestské recyklačné automaty, ktoré vrátia ľuďom zálohu za rôzne predmety, ako sú fľaše či plechovky.

 

img

 

Zároveň je odhodlaná znižovať dopravné zápchy a emisie investovaním viac ako 100 miliónov libier do cyklistických diaľnic. S ich budovaním začala ešte v roku 2005. Táto snaha sa očividne vyplatila, približne 45 percent obyvateľov Kodane jazdí do práce na bicykli.

 

Až 70 percent hotelov v Kodani je držiteľom ekologického certifikátu. Jeho cieľom je starať sa o už existujúce budovy namiesto toho, aby sa museli stavať nové. 

 

Viedeň - Rakúsko

Viedeň si zaslúži veľké uznanie, pretože si obzvlášť zakladá na udržateľnosti prostredníctvom vody. Miestni obyvatelia hasia v jarných mesiacoch smäd vodou, ktorá pochádza priamo z rakúskych hôr. 

 

Mestský systém úpravy vody nedávno prešiel obrovskou rekonštrukciou, ktorá z neho urobila ekologickú elektráreň schopnú redukovať uhlíkové emisie až o 40 000 ton ročne.

 

img

 

Viedeň plánuje do roku 2030 zdvojnásobiť výrobu energie z obnoviteľných zdrojov a znížiť v sektore dopravy emisie CO2 na polovicu.

 

Rakúska metropola je na 50 percent pokrytá zeleňou. Nachádzajú sa tu aj tri mestské farmy zamerané na ekologické pestovanie plodín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies