Toto je najzdravší národ sveta! Ako sú na tom Slováci?

NETKY.SK • 25 Február 2019, 07:02 • 2 min
Toto je najzdravší národ sveta! Ako sú na tom Slováci?

NEW YORK - Táto krajina obsadila prvú priečku na zozname krajín s najzdravším obyvateľstvom, ktorý v nedeľu zverejnila spoločnosť Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Najzdravším národom sveta sú Španieli. Aktuálny zoznam s názvom Bloomberg Healthiest Country Index vyhodnocuje 169 ekonomík sveta podľa faktorov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu obyvateľov tej-ktorej krajiny. Slovensko sa tu umiestnilo na 46. mieste so ziskom 65,1 bodu.

 

Na druhom mieste aktuálneho rebríčka sa umiestnilo Taliansko, za ktorým v rámci prvej desiatky nasledujú Island, Japonsko, Švajčiarsko, Švédsko, Austrália, Singapur, Nórsko a Izrael. Víťazné Španielsko bolo v predchádzajúcom zhodnotení z roku 2017 šieste, pripomína denník The Straits Times.

 

img

 

Index klasifikuje krajiny na základe premenných vrátane priemernej dĺžky života, pričom udeľuje trestné body za riziká ako spotreba tabaku či miera obezity. Rebríček tiež zohľadňuje environmentálne činitele vrátane prístupu k pitnej vode a hygiene.

 

Španielsko má najvyššiu priemernú dĺžku života spomedzi všetkých členských štátov Európskej únie, pričom v celosvetovom meradle sú pred ním iba Japonsko a Švajčiarsko, vyplýva z údajov OSN.

 

Podľa prognóz však bude Španielsko do roku 2040 v tejto bilancii na prvom mieste a priemerný vek jeho obyvateľov bude 86 rokov. Nasledovať za ním budú Japonsko, Singapur a Švajčiarsko, tvrdia vedci z Inštitútu pre metriku a vyhodnocovanie zdravia (IHME) na Washingtonskej univerzite.

 

img

 

Subsaharské ekonomiky tvoria 27 z 30 najnezdravších národov na predmetnom indexe. Túto tridsiatku dopĺňajú Haiti, Afganistan a Jemen, uzatvára svoju správu Bloomberg.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies