Toto je Ficov posledný balíček: Na modulové školy dala vláda za tri roky sedem miliónov eur

NETKY.SK • 4 December 2015, 15:01 • 2 min
Toto je Ficov posledný balíček: Na modulové školy dala vláda za tri roky sedem miliónov eur

BRATISLAVA - Vláda od roku 2013 do roku 2015 podporila rozšírenie kapacít základných škôl sumou sedem miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes predseda vlády Robert Fico na tlačovej besede na Základnej škole Mlynská 50 v Senci, ktorá ako jedna zo škôl využila peniaze z balíčka na vybudovanie dostavby. Fico dnes zároveň odškrtol posledné z 15. opatrení z druhého vládneho balíčka, ktorým je výstavba základných škôl modulového typu.
Vláda spustila výstavbu, nadstavbu a prístavbu základných škôl už v roku 2013, pričom na tento účel vyčlenila jeden milión eur a vzniklo 40 nových tried pre približne 1 000 žiakov v piatich obciach Prešovského kraja. V roku 2014 vyčlenili na modulové školy tri milióny eur a podporili vznik 101 nových tried pre približne 2 525 žiakov v 12 obciach. V roku 2015 napokon vyčlenili tiež tri milióny eur a podporili vznik 112 tried pre približne 2 800 žiakov.


Fico hovorí, že vláda musela reagovať na požiadavku výstavby škôl v obciach s marginalizovanými skupinami, ale vznikol aj problém v satelitných obciach pri veľkých mestách, kde bol tlak na školské kapacity. Vláda by dokázala podľa predsedu vlády na tento účel minúť aj viac peňazí, ako naplánovali. Fico dnes zároveň dodal, že v sobotu predstaví jeho strana tretí vládny balíček a aj keď sa opatrenia na zvyšovanie kapacít škôl neobjavia v treťom vládnom balíku, môže garantovať, že s nimi budú pokračovať a vláda bude vyčleňovať prostriedky na rozširovanie kapacít materských škôl ako aj na výstavbu základných škôl modulového typu. "Chceme, aby zo všetkých opatrení, ktoré sa osvedčili v praxi, bol normálne sa opakujúci systém," dodal Fico.


Predseda vlády sa dnes zároveň vyjadril aj k platom učiteľov. Ako uviedol, učitelia boli prvá kategória vo verejnej správe, ktorým išli platy hore a minuli na ich platy veľký objem peňazí. "Môžeme hovoriť o 25 percentnom zvýšení platu. Nepoznám takú kategóriu vo verejnej správe, ktorí by mohli povedať, že takmer o 25 percent im vzrástli platy," hovorí Fico s tým, že netvrdí, že učitelia zarábajú veľa, ale dostali sa do prvej kategórie ľudí, ktorým zvýšili platy.
Minister školstva Juraj Draxler uviedol, že učitelia si zrýchlenie nárastu platov zaslúžia, lebo učiteľská práca si zaslúži spoločenské, ale aj finančné ohodnotenie. "Pomerne veľa sa urobilo aj v ostatných rokoch, ale v budúcich rokoch potrebujeme výraznejší nárast platov učiteľov," dodal Draxler s tým, že treba urobiť taký súbor opatrení, aby bolo jasné, že nárast objemu peňazí do školstva zabezpečí vyššiu kvalitu.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona