Toto by vám zrejme nikdy nenapadlo! Hrochy sú veľmi inteligentné zvieratá

NETKY.SK • 27 Január 2022, 08:05 • 2 min
Toto by vám zrejme nikdy nenapadlo! Hrochy sú veľmi inteligentné zvieratá

Hrochy si pomocou hlasných zvukov odovzdávajú informácie. Napríklad o prichádzajúcom nepriateľovi. Francúzski vedci odhalili, že dokážu rozoznať, od ktorého jedinca tieto informácie prichádzajú.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom britská verejnoprávna stanica BBC. Divé hrochy sú veľmi hlučné zvieratá, ich zvuky sa môžu niesť až kilometer ďaleko. Ich repertoár je pritom bohatý, patrí doň krochkanie, pískanie, kvíkanie a ďalšie zvuky, vysvetlil vedúci štúdie profesor Nicolas Mathevon z univerzity v Saint-Étienne vo Francúzsku.

 

img

 

Bádatelia študovali správanie hrochov v prírodnej rezervácii v Afrike, kde sa nachádza množstvo jazier s rôznymi populáciami týchto veľkých cicavcov. „V ich volaní sú informácie o identite jedinca. Majú teda 'hlas', podľa ktorého sa vedia navzájom rozpoznať. Táto schopnosť podporuje sociálne vzťahy medzi jedincami," uviedol odborník na zvieracie zvuky Mathevon.

 

Vedci si nahrali zvuky hrochov žijúcich v špeciálnej rezervácii Maputo v Mozambiku. Následne tieto nahrávky púšťali z brehov jazier a pozorovali reakcie ostatných jedincov. Hrochy, ktoré sa na pohľad len v pokoji "vyvaľovali", pozorne sledovali svoje okolie a na nahrávky okamžite reagovali.

 

img

 

Vedci zistili, že hrochy dokážu rozoznať priateľov zo svojho stáda od jedincov zo susedného stáda, ale aj od úplne neznámych jedincov na základe ich hlasu Na "cudzie" hrochy totiž jedince reagovali agresívnejšie – začali robiť rýchle a hlasné zvuky sprevádzané prejavmi ochrany vlastného teritória. To si značia rozmetávaním vlastných výtrusov chvostom.

 

Podľa vedcov hrochy pravdepodobne dokážu rozlišovať aj medzi konkrétnymi jedincami. Autori štúdie však dodávajú, že tým si zatiaľ nemôžu byť istí. Mathevon poznamenal, že vedomosti o správaní zvierat sú dôležité pre vyhýbanie sa konfliktom medzi ľuďmi a zvieratami.

 

img

 

Hrochy sú totiž veľmi nepriateľské a nebezpečné zvieratá, ktoré každý rok zabijú stovky ľudí. Po komároch sú to podľa Mathevona druhé najnebezpečnejšie zvieratá v Afrike. V súčasnosti nie sú ohrozeným druhom, ich počet vo voľnej prírode však prudko klesá aj v dôsledku konfliktu s ľuďmi.

 

Prečítajte si: V týchto potravinách nakúpite aj v noci a bez predavača

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona