Tóthová: Spôsob vzdelávania treba zmeniť, nestačí, aby sa naše deti bifľovali

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 10:22 • 2 min
Tóthová: Spôsob vzdelávania treba zmeniť, nestačí, aby sa naše deti bifľovali

BRATISLAVA - Udalosti posledných dní dokonale obnažili, akou katastrofou môže byť pre krajinu nekvalitný vzdelávací systém. Uviedla to mimovládna organizácia Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj s tým, že je nevyhnutné, aby sa žiaci učili v súvislostiach.

slovakia

left justify in out

Klára Tóthová zo Slovenského centra pre komunikáciu a rozvoj tvrdí, že učenie v súvislostiach na Slovensku takmer úplne absentuje. "Nestačí, aby sa naše deti bifľovali. Také učenie je im nanič. Potrebujú chápať, ako tento svet funguje. Čo sú príčiny a čo následky,“ hovorí Tóthová.


Slovensku by podľa Slovenského centra pre komunikáciu a rozvoj významne pomohlo, ak by bolo globálne vzdelávanie súčasťou vyučovania vo všetkých základných aj stredných školách.

 

"Školy, s ktorými spolupracujeme a spoločne sme zaviedli globálne vzdelávanie do ich učebných osnov, si to veľmi pochvaľujú. Deti dokážu zaujať a tomu, čo ich pedagógovia učia, oveľa lepšie rozumejú,“ dodáva Tóthová s tým, že tento vzdelávací prístup vedie k hlbšiemu porozumeniu rôznorodosti a nerovnosti vo svete, príčinám ich existencie a možnostiam riešenia problémov, ktoré sú s nimi spojené.

 

"V dnešnom prepojenom svete je podľa mňa nevyhnutné, aby deti dostávali informácie napríklad aj o tom, kto sú tí utečenci na našich hraniciach, ktorými nás politici strašia. Prečo vlastne utekajú z domovov. Ale tiež o tom, v akých podmienkach vznikli povedzme odevy, ktoré nosia na sebe. Tým, že študentov hneď odmala budeme vzdelávať týmto spôsobom, eliminujeme v nich xenofóbne nálady, ktorým by v budúcnosti mohli prepadnúť,“ vysvetľuje Tóthová.


Slovenský vzdelávací systém by mal byť podľa organizácie pružnejší aj v tom, aby viac využíval vymoženosti modernej doby. Zatiaľ čo v zahraničí sú úplne bežné e-learningové kurzy, na Slovensku sa využívajú minimálne.

 

"Pritom je to výborná forma vzdelávania najmä pre ľudí, ktorí majú ďaleko do školy. Najatraktívnejšie na tomto spôsobe vzdelávania však je, že umožňuje flexibilitu – sám si určujem kedy a koľko času budem štúdiu venovať. Kvalitné e-learningové kurzy dokážu dokonale nahradiť externé štúdium a efektívne doplniť to denné. Aj to, ako málo ich využívame, ukazuje, že Slovensko vo vzdelávaní naozaj mimoriadne zaostáva,“ uzavrela Tóthová. Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj je mimovládna organizácia založená v roku 2005. Zameriava sa predovšetkým na rozvojovú spoluprácu a globálne vzdelávanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies