Tóth: Spotreba slovenských domácností pomáha vytvárať nové pracovné miesta

NETKY.SK • 3 Október 2014, 09:16 • 2 min
Tóth: Spotreba slovenských domácností pomáha vytvárať nové pracovné miesta

BRATISLAVA - Viac ako štvorpercentný rast reálnych miezd v tomto roku vytvára nové pracovné miesta v slovenskej ekonomike.

slovakia

left justify in out

Uviedol v diskusnej relácii na teraz.sk viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ján Tóth. „Keď je rast reálnych miezd silný, je to cítiť na kúpyschopnosti obyvateľstva a spotreba domácností rastie. Sektory, ktoré žijú z míňania z peňaženiek domáceho obyvateľstva, sú na tom lepšie a tie nás prekvapili aj v zamestnanosti. V službách sa vytvorí v tomto roku o 11.000 pracovných miest viac, ako sme očakávali,“ dodal Tóth. 
      

K výraznému rastu reálnych miezd prispieva nečakaná situácia v ekonomike, kde je nulová inflácia, a teda stabilná úroveň cien. „Pre slovenskú ekonomiku platí, že ak sú ceny potravín a energií nízke, obyvateľom ostane viac peňazí, ktoré môžu minúť na iné účely. Preto sú na tom lepšie služby, obchod i turizmus. Práve situácia v službách bola v minulých rokoch komplikovaná, pretože kúpyschopnosť obyvateľstva výrazne nerástla,“ zdôraznil viceguvernér Tóth.
      

NBS však očakáva, že v budúcom roku sa situácia zmení. Reálne mzdy porastú o polovicu menej než v roku 2014. Podľa Tótha je na to viacero dôvodov. „Inflácia už nebude nulová. Ceny vzrastú, napríklad pri potravinách a aj nominálne mzdy v ekonomike sa budú zvyšovať menej, pretože pri vyjednávaniach sa zohľadní, že bola minimálna úroveň inflácie,“ konštatoval Tóth.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies