Tóth: Prijatie antiteroristického balíčka je správna a promptná reakcia

NETKY.SK • 10 December 2015, 12:50 • 2 min
Tóth: Prijatie antiteroristického balíčka je správna a promptná reakcia

BRATISLAVA - Prijatie antiteroristického balíčka slovenským parlamentom je správna a promptná reakcia na aktuálny vývoj v Európe a vo svete. Domnieva sa bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) a bývalý novinár Peter Tóth.

slovakia

left justify in out

"Považujem ho za správnu a dostatočne promptnú reakciu na aktuálny vývoj v Európe a vo svete. O detailoch a nuansách je možné diskutovať a nemožno vylúčiť, že v dohľadnom čase bude potrebné opatrenia súvisiace s bojom proti terorizmu vylepšiť a možno aj rozšíriť. Nemali by sme žiť v zajatí klišé, že Slovensko nie je a nebude terčom teroristických útokov. Je to síce do veľkej miery pravda, ale to neznamená, že v rámci medzinárodnej spolupráce pri odhaľovaní teroristických sietí nebude potrebné na Slovensku zakročiť voči osobám konajúcim v prospech skupín útočiacich v iných častiach nášho kontinentu," zdôraznil pre TASR bývalý príslušník SIS.

 

"Aby som nebol abstraktný, uvediem príklad. Britská MI6 požiada slovenskú SIS o spoluprácu pri hľadaní osoby, ktorá zabezpečuje teroristickej skupine nákup zbraní a ich prevoz cez Lamanšský prieliv. Naša spravodajská služba bude mať odteraz oveľa efektívnejšie nástroje na to, aby takúto osobu chytila do pasce a polícia ju následne zadržala, súd zobral do väzby a spustil sa proces jej extradície do Veľkej Británie, kde si počká na spravodlivý a zaslúžený súdny proces," dodal na záver Tóth. Exšéf kontrarozviedky je autorom dvoch kníh z prostredia tajnej služby. Zatiaľ posledná tretia, ktorú pokrstili na začiatku tohto týždňa, sa venuje prípadu brutálnej vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej z roku 1976 a vyšla pod názvom Kauza Cervanová I.

 

Polícia, prokuratúra, súdy a tajné služby získajú od januára 2016 v boji proti terorizmu rad nových oprávnení. Tie im prináša novela Trestného zákona obsahujúca zmeny desiatky ďalších právnych predpisov, ktorú v stredu 9. decembra 78 hlasmi schválili poslanci NR SR. Ešte v utorok (8.12.) dopoludnia Smer-SD za pomoci hlasov Mosta-Híd zmenil Ústavu SR tak, aby pri trestných činoch terorizmu mohla polícia osobu zadržať až na 96 hodín namiesto súčasných 48.

 

Antiteroristický balíček vznikol expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. V Trestnom zákone sa sprísňuje sadzba pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, ktorý sa dostane do kategórie obzvlášť závažných zločinov. Ministerstvo spravodlivosti konštatovalo, že inak sú tresty súvisiace s terorizmom postačujúce. Slovenská úprava patrí z hľadiska hroziacej trestnej sankcie podľa rezortu k najprísnejším v európskom priestore. V prípade trestného činu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme predpokladá už základná skutková podstata uloženie trestu na 20 až 25 rokov alebo trestu odňatia slobody na doživotie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona