Tóth opäť medzi kandidátmi na Atléta roka v Európe

NETKY.SK • 28 September 2016, 12:10 • 2 min
Tóth opäť medzi kandidátmi na Atléta roka v Európe

LAUSANNE - Olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria de Janeiro Matej Tóth sa druhý rok za sebou ocitol medzi nominovanými na ocenenie Atlét roka v Európe. Informovalo o tom vedenie Európskej atletiky (EA) na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Okrem historicky prvého slovenského atletického olympijského víťaza v ére samostatnosti Mateja Tótha sa v desaťčlennej nominácii v mužskej kategórii ocitli fenomenálny britský vytrvalec Mo Farah, nemecký diskár Christoph Harting či jeho krajan - oštepár Thomas Röhler, ktorí si takisto z Ria priviezli zlaté medaily, Farah hneď dve za obhajobu prvenstva na 5000 aj 10 000 m. O ocenenie sa uchádzajú aj strieborní medailisti z OH 2016: francúzsky desaťbojár Kévin Mayer, španielsky prekážkar na 110 m Orlando Ortega a francúzsky žrdkár Renaud Lavillenie. Olympijským bronzom z 400 m prekážok sa môže pochváliť Yasmani Copello z Turecka. Desiatku nominovaných dopĺňajú úradujúci európski šampióni z Amsterdamu Pawel Fajdek z Poľska (guľa) a Gianmarco Tamberi z Talianska (výška).

 

Tóth sa vlani nedostal medzi trojicu finalistov.

 

Víťaz vzíde z hlasovania fanúšikov, zástupcov médií aj členov vedenia európskej atletiky prostredníctvom sociálnych sietí facebook a twitter, na ktorých má konto EA. Hlasovať sa dá do polnoci 5. októbra SELČ, následne oznámia mená troch finalistov.

 

Laureáti mužskej, ženskej a zároveň kategórie vychádzajúcich hviezd budú známi v sobotu 15. októbra na televíznom galavečere v portugalskom Funchale. Víťazi si prevezmú ocenenie Golden Track.

 

Vlani sa z celkového víťazstva tešili britský diaľkar Greg Rutherford a holandská šprintérka Dafne Schippersová, ktorá ako prvá v 23-ročnej histórii ankety od roku 1993 obhájila v kategórii žien prvenstvo. Vychádzajúcimi hviezdami sa stali poľský guliar Konrad Bukowiecki a švajčiarska prekážkarka Noemi Zbärenová.

Športovci nominovaní na Atléta roka 2016 v Európe:

MUŽI

Mo Farah (V. Brit.) - disciplíny 5000 a 10 000 m
Christoph Harting (Nem.) - disk
Kévin Mayer (Fr.) - desaťboj
Orlando Ortega (Šp.) - 110 m prekážok
Pawel Fajdek (Poľ.) - kladivo
Renaud Lavillenie (Fr.) - žrď
Thomas Röhler (Nem.) - oštep
Gianmarco Tamberi (Tal.) - výška
Matej Tóth (SR) - chôdza na 50 km
Yasmani Copello (Tur.) - 400 m prekážok

ŽENY
Ruth Beitiová (Šp.) - výška
Sara Kolaková (Chor.) - oštep
Anita Mártonová (Maď) - guľa
Sandra Perkovičová (Chor.) - disk
Sara Slott Petersenová (Dán.) - 400 m prekážok
Dafne Schippersová (Hol.) - 100 a 200 m
Ivana Španovičová (Srb.) - diaľka
Ekaterini Stefanidiová (Gréc.) - žrď
Nafissatou Thiamová (Belg.) - sedemboj
Anita Wlodarczyková (Poľ.) - kladivo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona