Tóth o Korzeniowskom: Snažil som sa napodobniť jeho cestu

NETKY.SK • 23 December 2016, 10:41 • 2 min
Tóth o Korzeniowskom: Snažil som sa napodobniť jeho cestu

BRATISLAVA - Poliak Robert Korzeniowski bol pre čerstvého Športovca roka na Slovensku Mateja Tótha vzorom pri rozbehu jeho chodeckej kariéry. Fenomén svetovej chôdze Korzeniowski dokázal to, čo nik pred ním ani po ňom. Dnes 48-ročný Poliak si z troch olympijských hier odniesol štyri zlaté medaily, tri z päťdesiatky a jednu z dvadsiatky.

slovakia

left justify in out

História si zapamätala najmä jeho zlaté double z OH 2000 v Sydney, ktoré dosiahol v rozpätí siedmich dní. "Môj veľký vzor - najväčší, najmä po tom, keď som sa s ním osobne stretol. Vážim si ho ako človeka a vnímam ho ako najväčšieho chodca celej histórie," uviedol Matej Tóth na adresu Korzeniowského a ďalej pokračoval: "On tiež nebol extra talent, čo sa týka juniorského veku. V jeho prípade však rozhodla tvrdá práca. Správne mu fungovala hlava v príprave aj počas pretekov, vedel, čo robí, prečo to robí. Snažil som sa napodobniť jeho cestu, možno aj preto som úspešný."

 

Majster sveta z Pekingu 2015 a olympijský víťaz z Ria de Janeiro 2016 Tóth si myslí, že v dnešnej chôdzi už prakticky nie je možné zopakovať Korzeniowského zlaté olympijské double. "On bol skvelý na oboch tratiach, ale teraz sú ´dvadsiatkari´ ešte viac vyhranení. Je to väčší extrém, nie strojové tempo ako na päťdesiatke, ale oveľa viac nástupov. Austrálčan Jared Tallent túto kombináciu absolvoval na olympijských hrách v Pekingu, kde získal dve medaily, ale vyhrať a mať medaily je veľký rozdiel. Z tohto pohľadu zostane Robert Korzeniowski asi dlho neprekonaný," myslí si Tóth.

 

Tridsaťtriročný rodák z Nitry pozná aj nevšedný Korzeniowského príbeh z OH v Sydney, keď v snahe vyhnúť sa všetkým nežiaducim vplyvom z okolia sa po triumfe na 20 km a pred pretekmi na 50 km utiahol do garáže, kde prespával. Poslednú noc pred ziskom zlata na päťdesiatke dokonca na uteráku prikrytý osuškou, lebo jeho posteľ zmizla.

 

"Je to zvláštny príbeh, ale aj to svedčí o tom, že potreboval mať svojský komfort. Nechcel byť rušený a robil, čo mu vyhovovalo. Neprispôsoboval sa nikomu," dodal zlatý Tóth na adresu historicky zlatého Korzeniowského.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies