Tóth: Najkrajší zážitok mi pripravili slovenskí diváci

NETKY.SK • 19 August 2014, 07:26 • 2 min
Tóth: Najkrajší zážitok mi pripravili slovenskí diváci

BRATISLAVA - V nedeľu skončené 22. majstrovstvá Európy v atletike v Zürichu (12. - 17. augusta) boli pre Slovensko najúspešnejšie v ére jeho samostatnosti.

slovakia

left justify in out

Rekordná 28-členná výprava SR sa zo slávneho štadióna Letzigrunde vrátila domov s dvoma striebornými medailami, s tromi umiestneniami do 6. pozície, a s ďalšími tromi účasťami v 8-člennom finále. V medailovej bilancii pol stovky zúčastnených krajín a konkurencii 1439 športovcov Slovensku patrí nečakané 17. miesto.

 

To sú všetko fakty, ktoré na pôde Slovenského atletického zväzu (SAZ) uviedol v pondelok večer šéf SAZ Peter Korčok. Touto zaujímavou štatistikou dokumentoval, že výprava SR pod vedením vedúceho misie a šéftrénera SAZ Martina Pupiša prežila vo švajčiarskom dejisku naozaj vydarený šampionát starého kontinentu. 

 

"V Zürichu sa nám podarilo získať dve medaily, čo sme predtým dokázali vybojovať na doterajších ME za celých dvadsať rokov spolu. Z 28-člennej výpravy boli až devätnásti pretekári v prvej dvadsiatke výsledkovej listiny. To sú fakty, ktoré nás musia naplniť spokojnosťou. Slovenská atletika, vzhľadom na jej nelichotivé postavenie, ktoré momentálne v našej spoločnosti má, predviedla na ME svoju životaschopnosť," tvrdil Peter Korčok, ktorý všetkým účastníkom ME poďakoval za dobrú reprezentáciu Slovenska a slovenskej atletiky. 

 

Šéfovi SAZ najväčšiu radosť urobili kladivárka Martina Hrašnová a chodec Matej Tóth, ktorí sa z ME 2014 vrátili s cennými striebornými medailami. Navyše, Matej Tóth sa vicemajstrom Európy v chôdzi na 50 km stal v pretekoch, v ktorých padol svetový rekord, a on sám vytvoril nový slovenský rekord mimoriadnej úrovne. 

 

"Hoci mnohí hovoria, že Francúz Diniz išiel preteky v chôdzi na 50 km v čase, ktorý je z inej dimenzie, podľa mňa aj výkon Mateja je z inej dimenzie," upozornil Peter Korčok, bývalý slovenský reprezentant a olympionik v chôdzi na 50 km. "Sme radi, že naše medaily vybojovali na ME atléti, ktorí vo svojej disciplíne patria k absolútnej svetovej špičke. Veríme, že postupne sa k ním pridajú ďalší perspektívni pretekári, napríklad Marcel Lomnický, aby sme vážnych adeptov na medailu mali aj o dva roky na OH 2016 v Riu de Janeiro. Na medailu z olympiády slovenská atletika ešte stále čaká," povedal na stretnutí s novinármi šéftréner SAZ Martin Pupiš a pokračoval: "Teší nás, že atléti, ktorí si účasť na tomto šampionáte vybojovali, odviedli výkony na hranici svojich možnosti, veď z 28 ľudí až devätnásti boli v prvej dvadsiatke. Ukázalo sa, že stratégia, ktorú sme na zväze zvolili, je správna. Aj naďalej budeme otvárať pre mladých perspektívnych atlétov možnosti, aby mohli Slovensko reprezentovať na tých najväčších svetových a európskych podujatiach. Mnohí z nich práve účasťou v Zürichu získali novú motiváciu do tréningu, priamo v dejisku ME dostali nový impulz do intenzívnej prípravy," povedal pre agentúru SITA Martin Pupiš. 

 

Čerstvého medailistu v chôdzi na 50 km Mateja Tótha okrem výborného času, ktorý na trati dosiahol, veľmi milo prekvapili slovenskí priaznivci, ktorí ho do dejiska šampionátu prišli povzbudiť. 

Tridsaťjedenročný rodák z Nitry za moment, ktorý navždy zostane v jeho pamäti, považuje okamih, keď mu brat 100 metrov pred cieľom podal slovenskú zástavu, s ktorom išiel záverečné metre týchto životných pretekov. "Vždy som o niečom takom sníval. Keď som pozeral v televízii preteky napríklad biatlonistov, vždy som si predstavoval sám seba v pozícii pretekára, ktorý ide do cieľa so slovenskou zástavou na ramenách. Teraz, v Zürichu, sa mi táto túžba splnila. Som rád, že som niečo také emotívne a nádherné mohol prežiť spolu so slovenskými fanúšikmi, ktorí ma hlasivkami hnali do cieľa. Vždy, keď mi v príprave bude ťažko, keď sa mi nebude dariť, si spomeniem na záverečné metre, ktoré som zažil v Zürichu, a určite získam ďalšiu chuť do tréningu, ešte väčšiu motiváciu podstupovať tvrdú drinu v príprave," opísal svoj najemotívnejší zážitok z ME 2014 v Zürichu strieborný chodec Matej Tóth. 

 

Po zürišskom šampionáte už dvojnásobná vicemajsterka Európy v hode kladivom Martina Hrašnová z dvoch strieborných zásahov si viac cení ten, ktorý sa jej podaril na slávnom švajčiarskom štadióne. "Táto medaila podľa mojich prepočtov najmenej prichádzala do úvahy. Nečakala som, že budem bojovať o striebro, skôr som predpokladala, že budem medzi tromi - štyrmi adeptkami, ktoré sa budú usilovať o bronzovú medailu," povedala pre agentúru SITA Martina Hrašnová a pokračovala: "V ťažkej súťaži som však využila slabší deň Nemky Heidlerovej - a ponúknutú šancu som už nepustila z ruky. Bolo dobre, že už prvým pokusom som si zabezpečila postup do užšieho finále. Po tomto pokuse opadla zo mňa nervozita a piatym pokusom som to nečakané striebro ešte poistila." 

 

Rodáčka z Bratislavy čerstvé striebro z ME 2014 stavia vyššie ako to z Helsínk 2012 aj preto, že na nedávno skončenom šampionáte oň musela bojovať v súťaži, v ktorej sa stretli oveľa silnejšie súperky. 

"Aj keď nemôžem povedať, že striebro z Helsínk som získala ľahko, obhajoba v Zürichu sa rodila oveľa ťažšie. Na potvrdenie druhej pozície z Helsínk 2012 som musela teraz v Zürichu hodiť lepší výkon," zdôraznila bronzová kladivárka z MS 2009 v Berlíne, ktorá sa z dejiska ME 2014 vrátila domov veľmi šťastná a poriadne unavená. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies