Odborníci zrušenie amnestií kvitujú, no rozhodnutím Ústavného súdu môže byť všetko inak

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 08:05 • 2 min
Odborníci zrušenie amnestií kvitujú, no rozhodnutím Ústavného súdu môže byť všetko inak

BRATISLAVA - So zrušením Mečiarových amnestií súhlasia ľudia, ktorých sa machinácie a praktiky na Slovensku počas Mečiarovej vlády bytostne dotýkali. Všetci sa zhodnú v jednom, je dobre, že v tomto nastal zlom, aj keď to trvalo takmer dvadsať rokov.

slovakia

left justify in out

Exnovinár a bývalý šéf rozviedky slovenskej tajnej služby a v súčasnosti publicista Peter Tóth sa na zrušenie Mečiarových amnestií vyjadril, "v súvislosti s prijatým riešením zrušenia Mečiarových amnestií je potrebné zdôrazniť, že ide a musí ísť len o mimoriadne a výnimočné opatrenie. Amnestovanie páchateľov zavlečenia prezidentovho syna a zmarenia referenda bolo nebezpečným precedensom. Po takmer 20 rokoch sa parlament odhodlal tento precedens zvrátiť. Vytvoril sa tým ďalší precedens, ktorý môže byť potenciálne taktiež nebezpečný, ak si správcovia republiky neuvedomia, že k opatreniam podobného významu možno siahať len výnimočne. Prijímať zmeny s retroaktívnymi účinkami musí byť opodstatnené nielen morálne, ale aj s hlbokým pochopením ich účinkov pre našu budúcnosť a stabilitu republiky," vyslovil svoj názor Tóth.

 

K zrušeniu Mečiarových amnestií sa vyjadril aj bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok, ktorý objasňoval prípad zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska. "Ako som už uviedol, zrušenie amnestií považujem za politický akt, ktorý je predzvesťou zmeny, ktorá jednak odsúdila a vysporiadáva sa s minulosťou, kde bola hrubo porušovaná ústava a zákony Slovenskej republiky. Toto považujem za podstatné. Čo sa týka pokračovania trestného konania, k tomu sa podľa mňa bude vyjadrovať ešte Ústavný súd a bude vecou ďalších posúdení, vrátane posúdenia súdmi, či bude možné pokračovať v trestnom konaní, ktoré bolo jednak začaté, prípadne iniciovať trestné konanie nové," dodal dnes pre TASR Vačok.

 

Zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara poslancami NR SR považuje dlhoročný obhajca Michala Kováča ml. advokát Ján Havlát za veľmi lichotivé.

"Na obdobie 90. rokov, po únose môjho klienta, si pamätám veľmi dobre. Bolo to neopakovateľné obdobie a také už predpokladám, že v dejinách Slovenska nikdy nebude. Ako vnímam zrušenie amnestií veľkou väčšinou poslancov? Tak je to veľmi lichotivé. Viem, že v týchto dňoch sa bude ďalej pokračovať na parlamentnej pôde. Otázka je, aký názor k tomu zaujme Ústavný súd a či vôbec zaujme. Mňa ako právnika tam fascinujú dve otázky, a to je, že to nie je premlčané, vyslovene, že to nie je premlčané, tak to mi trochu pripomína, ako keď sa postavím k Dunaju a poviem, že teraz prestaň už tiecť. Druhá otázka - právna, ktorá ma veľmi zaujíma, ako sa s tým Ústavný súd vysporiada, je otázka retroaktivity," dodal Havlát.

 

Aj keď plénum amnestie Mečiara a milosť Kováča zrušilo, posledné slovo bude mať Ústavný súd SR. Ten do 60 dní buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v uvedenej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné. Právomoc rušiť protiprávne amnestie či individuálne milosti prezidenta dala parlamentu minulotýždňová zmena Ústavy SR.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies