Tornádo v Missouri sa stalo najvražednejším v celej krajine od roku 1950

NETKY.SK • 25 Máj 2011, 06:52 • 2 min
Tornádo v Missouri sa stalo najvražednejším v celej krajine od roku 1950

Tornádo v Missouri sa stalo najvražednejším v celej krajine od roku 1950

slovakia

left justify in out

Počet obetí silného tornáda, ktoré zasiahlo mesto Joplin v americkom štáte Missouri, dnes stúpol na 117. Vďaka tomu sa tento ničivý vzdušný vír stal najvražednejším samostatným tornádom v USA prinajmenšom od roku 1950.
      Nárast v počet obetí oznámil hovorca guvernéra Jaya Nixona.
      Až do tohto týždňa bola najvražednejším tornádom za posledných šesť desaťročí veterná smršť, ktorá v roku 1953 pripravila o život 116 ľudí v meste Flint v štáte Michigan. Dnes dopoludnia prevzal tento smutný rekord štát Missouri.
      Viac úmrtí priniesli len skupinové tornáda. V apríli takáto séria veterných smrští vyčíňala v siedmich štátoch amerického Juhu a zabila tam vyše 300 ľudí, pričom dve tretiny z nich v štáte Alabama - 27. apríl sa tak stal najtragickejším dňom od roku 1950, pokiaľ ide o skupinové tornáda.
      Dobrou správou je, že pohotovostné zložky zachránili siedmich ľudí. Presnejší počet zranených nie je známy.
      Tornádo v nedeľu zanechalo v Jopline takmer desať kilometrov dlhú a kilometer širokú stopu. Veľkú časť južnej časti mesta živel zrovnal so zemou. Vietor s rýchlosťou do 265 kilometrov za hodinu premenil na trosky miestne kostoly, školy, obchody i domy. Úrady odhadujú, že poškodených bolo 2000 budov. Niektoré trosky našli v meste vzdialenom vyše sto kilometrov.
      Guvernér štátu Missouri Nixon vyhlásil výnimočný stav a požiadal armádu o pomoc pri odstraňovaní následkov prírodnej katastrofy.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona